ANP en Beeld en Geluid maken historische Kippa-fotocollectie beschikbaar

ANP en Beeld en Geluid maken historische Kippa-fotocollectie beschikbaar

21-09-2020 (10:17) - Creatie

De collectie bevat 700.000 foto’s uit de Nederlandse televisie- en radiowereld uit de jaren 50 tot en met 90. Het analoge archief is overgedragen aan Beeld en Geluid, dat 162.000 van deze foto’s heeft gedigitaliseerd. Die beelden zijn toegevoegd aan het aanbod van het ANP waardoor de beelden voor het eerst digitaal beschikbaar zijn.
 
Het persbureau Kippa (Kövesdi International Press Agency) werd in 1953 opgericht en richtte zich op afbeeldingen uit de mediawereld. Eigenaar Antal Kövesdi ontwikkelde een voor die tijd nieuwe formule: hij zorgde dat er continu een of meerdere fotografen in de Hilversumse studio's aanwezig waren om van elk programma en elke ster foto's te maken. De fotografen portretteerden onder andere een jonge André van Duin, Martine Bijl, Corry Konings en Peter Jan Rens, maar ook internationale sterren zoals Jimi Hendrix, op bezoek in Nederland.
 
Kövesdi stuurde de afbeeldingen in een pakket naar Nederlandse kranten en tijdschriften, zodat die altijd beelden bij de hand hadden. De fotografen van Kippa fotografeerden op geheel eigen en vernieuwende manier. Ze vroegen acteurs en presentators vaak om op de set te poseren en ze dachten goed na over de compositie. Het resultaat is een tijdloze en krachtige collectie entertainmentfoto’s.
 
In 2001 werd het succesvolle fotobedrijf overgenomen door het ANP. Kippa-fotografen bleven werken voor het ANP en werkten digitaal. Het ANP voert de naam Kippa tot op heden nog steeds, en nu is de analoge collectie (alle negatieven en dia’s) overgedragen aan Beeld en Geluid. Om een onderscheid te maken tussen de analoge collectie en het nog steeds gebruikte merk Kippa is gekozen voor de naam Historische Kippa Collectie.
 
Het ANP exploiteert de collectie: de digitale bestanden zijn via ANP Foto door professionals te licentiëren en in de ANP Fotowinkel is een kleine selectie als print te bestellen.