ARC20 Awards bekend gemaakt

ARC20 Awards bekend gemaakt

16-04-2021 (10:37) - Creatie

Tijdens een feestelijke live uitzending vanuit de Mediahaven in Amsterdam zijn de winnaars bekend gemaakt van de ARC20 Awards. Uit ruim 350 inzendingen hebben onafhankelijke vakjury’s in zes categorieën winnende projecten geselecteerd. Daarnaast is Jo Coenen onderscheiden met de ARC20 Oeuvre Award en mochten Jasper Stevens & Karel Verstraeten de ARC20 Jong Talent Award in ontvangst nemen.  
 
Winnaar van de ARC20 Architectuur Award is Gare Maritime in Brussel door Neutelings Riedijk Architecten. Neutelings Riedijk Architecten ontwierp deze overdekte ‘stad waar het nooit regent’ volledig in hout. Daarmee is Gare Maritime een mooi voorbeeld van een duurzame ontwikkeling én momenteel het grootste CLT-project in Europa.
 
Felix Meritis door i29 Interior Architects is de winnaar van de ARC20 Interieur Award. Ze hebben met deze renovatie het eeuwenoude pand naar het ‘nu’ gebracht , niet alleen qua techniek, installaties en akoestische voorzieningen, maar ook in uitstraling en beleving.
 

Stedenbouw Award 

Voor het tweede jaar word de ARC20 Stedenbouw Award uitgereikt. Deze word toegekend aan De Nieuwe Kern in Ouder-Amstel door West 8, de grootste stedelijke uitbreiding ooit in deze gemeente. Deze verbindt de stad Amsterdam met de Bijlmer en biedt tegelijkertijd een ‘venster’ op het prachtige polderlandschap van de Amstel.
 
Verder valt Furniture for Humans and Birds van Studio Ossidiana (ARC20 Meubel Award), het Woonhuis JJ in Gent door AE-architecten (ARC20 Detail Award) en SAWA in Rotterdam door Mei architects and planners (ARC20 Innovatie Award) in de prijzen. 
 

Van Jong Talent tot Oeuvre 

Jasper Stevens & Karel Verstraeten van FELT architecture & design zijn de winnaars van de ARC20 Jong Talent Award. Hun aanpak is multidisciplinair en gaat gestoeld op een diepgaande analyse en een doorgedreven ontwerpend onderzoek, aangewakkerd door een inherent verlangen om te ‘maken’. De ARC20 Oeuvre Award is dit jaar toegekend aan de Nederlandse architect Jo Coenen. De jury noemt Coenen een boegbeeld voor de sector, met een grote uitstraling in de architectuur en stedenbouw en met een forse bijdrage aan het maatschappelijke, vakinhoudelijke en stedelijk debat.