Beleef de VOC-experience bij het Scheepsvaartmuseum

05-12-2017 (10:27) - Creatie

Als je altijd al hebt willen weten hoe het leven in de Gouden Eeuw eruit zag vanaf een VOC-schip, dan moet je deze winter bij het Scheepsvaartmuseum in Amsterdam zijn. NorthernLight ontwikkelde de VR-experience Dare to Discover | A VR Journey. De VR content is gemaakt door Shosho. 
 
Het was misschien een omstreden, maar daarom niet minder interessante periode uit de vaderlandse geschiedenis. De VR-experience is een bijzondere tijdreis waarin je een rondvlucht krijgt door de Amsterdamse haven ten tijde van de Gouden Eeuw. Je maakt deze reis niet alleen, het is een sociale beleving die je samen ervaart, omdat bezoekers geen koptelefoon op hebben. 
 
Tijdens de tijdreis ben je als bezoeker getuige van onder andere het ontstaan van de indrukwekkende werf en het Zeemagazijn - het huidige museum - en de bouw en de te waterlating van een oorlogsschip. Je bent aanwezig bij een emotioneel afscheidsmoment op de kade, waar bemanning wordt ingescheept bij de VOC en ondertussen zie je langzaam maar zeker de stad Amsterdam – tot dan toe nog een kale vlakte - aan de horizon verschijnen, met de bedrijvigheid die dat met zich meebrengt. 
 
De recontructie van de 17e eeuw is onder andere voortgekomen uit Gezicht op het IJ met 's Lands Zeemagazijn, het meesterwerk van schilder Reinier Nooms in 1664. Nooms staat bekend als een van de belangrijke maritieme schilders van de 17e eeuw. Het is een must see voor iedereen die zich interesseert in de geschiedenis van Nederland en Amsterdam in het bijzonder.