Co-creeer het nieuwe Peace logo

02-06-2017 (10:12) - Creatie

Wunder ontwikkelde een nieuwe versie van het Peace logo. In samenwerking met BEAST werkten ze het uitgangspunt verder uit en lanceerden het als online platform op ContributeToPeace.com. Hierop is het voor iedereen die wil mogelijk om gezamenlijk het nieuwe Peace logo te co-creeren. 

De vraag voor het ontwikkelen van een nieuw Peace logo kwam van Schirn Kunsthalle uit Frankfurt. Zij stelden de vraag om daarmee te onderzoeken hoe vrede werkelijk werkt. Volgens de directeur van het museum, Philipp Demandt een vraag die nu meer relevant is dan ooit tevoren.

eer wat goed is
Wunder ontwikkelde een idee gebaseerd op het huidige peace logo dat in 1958 is ontwikkeld door Gerarld Holtom. Het was zijn persoonlijke interpretatie van vrede, gemaakt voor een demonstratie rond ‘Nucleaire Ontwapening’. Maar het groeide uit tot het algemene vredesteken voor de wereld. 

“Waarom zouden we een nieuw peace logo ontwikkelen als het oude zo’n positieve impact heeft? Het heeft alleen een update nodig.” Aldus Menno van Waardhuizen, strategisch creatief van Wunder.

herdefiniëren van vrede
Samen met BEAST ontwikkelde Wunder een platform, waarop iedereen een persoonlijke invulling aan vrede kan geven. Het platform voegt je persoonlijke mening, kleur en geopositie toe aan het nieuwe samengestelde peace symbool. Deze co-creatie van mensen over de hele wereld toont de 'huidige staat van vrede’ en is eigenlijk nooit af. Net als vrede. Het is een levend organisme dat altijd in ontwikkeling is, waaraan iedereen aan kan bijdragen en dat je kunt downloaden en delen. Want vrede gaat niet over een logo. Het is een resultaat van interactie tussen mensen. 

extra verbinding
Alef de Jong, creatief strateeg bij Wunder.: “Door het peace-logo van een statisch pictogram te transformeren naar een open platform, proberen we een dialoog te starten.”  Tom Romkes, founder van BEAST vertelt: “De site start op met de visualisatie en geo locatie van de vorige persoon. Hierdoor zorgen we voor een extra verbinding tussen de mensen."

Schirn Kunsthalle competitie
De competitie was opengesteld voor iedereen. Bijdragen konden worden ingezonden in de vorm van beelden, logo’s of een mix van die twee. Op dinsdag 6 juni wordt bekendgemaakt welke inzending ‘gewonnen’ heeft. Deze zal door een onafhankelijke jury geselecteerd worden. 

jury
De jury bestaat uit:
Marina Abramovic, kunstenaar
Konstantin Grcic, ontwerper
Eike König, ontwerper
Tilmann Röder, Stichting Max Planck voor Internationale Vrede en de rechtsstaat
Britta Thie, kunstenaar

icoon
Het winnende logo zal als icoon voor de tentoonstelling dienen en zal worden gebruikt in de communicatie-uitingen voor de show. De vijf beste logo's worden in het 'Schrin Magazin' opgenomen en de tien beste logo's worden op de website gepresenteerd. Online kunnen bezoekers stemmen op hun favoriete logo. Het logo dat de meeste stemmen oplevert, krijgt de publieksprijs.

Het idee en de uitwerking van het plarform ContributeToPeace.com is het resultaat van een samenwerking tussen Wunder en BEAST.