Creatief collectief lanceert speelgoed-weggeef-actie van en voor kinderen

06-11-2017 (16:18) - Creatie

Vol verwachting klopt ons hart. Kinderen kijken al weer tijden uit naar welke cadeaus er straks in de jute zak liggen. Maar dat geldt niet voor alle kinderen in Nederland. En daar moeten we wat aan doen, dacht een collectief van creatievelingen. Zodoende bedachten zij ‘Dagje Sinterklaas’. Het collectief wil met dit idee kinderen en volwassenen aanmoedigen om op 1 december 2017 speelgoed een tweede leven te geven. En zo een ander blij te maken.  
 

Het idee is even simpel als effectief. Bij veel gezinnen speelgoed op zolder waar niet meer mee wordt gespeeld. Kinderen zijn erop uitgekeken, of simpelweg te groot voor geworden. Soms blijft speelgoed om die reden jaren liggen, of wordt soms zelfs weggegooid. Frederik Nysingh, een van de initiatiefnemers: “Elk kind verdient een glimlach met Sinterklaas. De essentie van Sinterklaas is plezier, en dat gunnen we ieder kind. Soms kijken kinderen er eerst gek van op: moet ik echt iets weggeven? Maar naderhand voelt het net zo bevredigend als iets krijgen. En dat vinden de kinderen zelf ook. Met Dagje Sinterklaas roepen we kinderen en volwassenen op te delen en te geven. Met speelgoed waar je zelf op uitgekeken bent, maak je een ander misschien wel heel gelukkig.” 
 

Dat het werkt, zag Nysingh twee jaar geleden, toen het initiatief voor het eerst werd georganiseerd. “De landelijke intocht van Sinterklaas vond toen plaats in Meppel. In samenwerking met de provincie Drenthe hebben we toen ‘Dagje Sinterklaas’ georganiseerd. Dit leverde toen al ruim 8000 verzamelde, ingepakte en weggegeven cadeaus op. De positiviteit die daarvanuit ging was enorm. Daarom wilden we dit weer initiëren. Ditmaal op landelijke schaal. We roepen scholen, verenigingen, ouders, opa’s, oma’s en kinderen op om Dagje Sinterklaas in hun eigen woonplaats te organiseren.” Twee jaar geleden werden massaal cadeaus gegeven aan kinderen in AZC’s, via de Voedselbank en in ziekenhuizen. Naderhand werd daar dit bedankfilmpje voor gemaakt:
 

Op dagjesinterklaas.nl hebben de initiatiefnemers ontworpen beeldmateriaal gezet om kinderen op weg te helpen. “Denk aan posters om uit te printen en op school te hangen, flyers, knipvellen en etiketten om op het cadeau te plakken.” Zo wordt het iedereen makkelijk gemaakt mee te doen.
 

Over Dagje Sinterklaas

Dagje Sinterklaas is een initiatief van Happykamping, Kees Klomp, 178 aardige ontwerpers, Overmorrow, Theo van der Vlugt.
 
 

Dagje Sinterklaas #dagjesint from happykamping on Vimeo.