DIRECTORSNL AWARDS 2020 uitgereikt

30-06-2020 (22:00) - Creatie

In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam zijn op 30 juni 2020 de DIRECTORSNL AWARDS uitgereikt in elf categorieën. Meer dan 700 regisseurs hebben in februari en maart hun stem uit kunnen brengen, op de meest opmerkelijke regieprestaties van 2019. Door corona werd de uitreiking die aanvankelijk gepland stond op donderdag 12 maart tijdens een diner met genomineerden, leden en relaties, op het laatste moment geannuleerd.
 
Corona maakte het noodzakelijk om de awardsuitreiking in een andere vorm te gieten. Het werd een Awards Talkshow onder leiding van filmregisseur Peter Delpeut. Hij hield korte inhoudelijke gesprekken met de winnende regisseurs. Een deel was live aanwezig, een deel via zoom. De uitreiking gemist? Dan is het programma nog via deze link terug te zien.
 
Voorafgaand aan de gesprekken met de winnaars was er speciale aandacht voor het gebrek aan diversiteit. Guilly Koster betoogde in zijn column ‘fok jou’: “maak het koude witte doek zwarter. Zorg ervoor dat volgend jaar de lijst van genomineerden niet zo oogverblindend wit is.”
 
Bestuurslid en regisseur Tessa Boerman gaf aan dat de DDG 3 jaar geleden al concrete aanbevelingen heeft gedaan voor meer diversiteit en inclusiviteit in de film en mediawereld, dus iedereen kan zo aan de slag. Ook deed zij een oproep aan alle DDG leden om voor inclusiviteit te gaan staan vooral door middel van het vertellen van andere verhalen. Verhalen die niet bij iedereen die geen kleur heeft bekend zijn en waardoor we gaan begrijpen wat er aan de hand is, waarom er zoveel onvrede is en waarom de protesten nu zo groot zijn. "Regisseurs zijn beeldbepalend, de wereld wordt vormgegeven door onze verhalen. Laten we onze verantwoordelijkheid nemen."
 

11 categorieën

Na deze emotionele start werden de regieprijzen uitgereikt in 11 categorieën. Deze zijn gegaan naar:
 
Speelfilm: Sacha Polak voor DIRTY GOD
Documentaire: Maasja Ooms voor ROTJOCHIES
TV Programma eencamera regie: Jurjen Blick voor STUK
TV Programma meercamera regie: Danny Melger voor AJAX - TOTTENHAM CHAMPIONS LEAGUE 1/2 FINALE
TV Dramaserie: Diederik Ebbinge, Jelle de Jonge voor DE LUIZENMOEDER, seizoen 2
Animatie: Floor Adams voor MIND MY MIND
Podcast: Simon Heijmans, Marion Oskamp voor DE BRAND IN HET LANDHUIS
Commercial: Jelle de Jonge voor AH KERST
Digital Storytelling: Maartje Nevejan, Niki Smit voor IN MY ABSENCE
Korte Documentaire: Menno Otten voor HOOFDZAKEN
Korte Fictie Film: Thessa Meijer voor THE WALKING FISH  
 
De DirectorsNL Grand Prix 2019, toegewezen door het bestuur van de Dutch Directors Guild, is uitgereikt aan Jurjen Blick voor het documentaire vierluik STUK.
 
De geplande uitreiking van de DirectorsNL Oeuvre Award aan PAUL DRIESSEN, de "Meester van de handgetekende animatie" is verschoven naar 2021.