Eindhovense ode aan Philips-pionier wint eerste STRP ACT

10-02-2017 (12:22) - Creatie

Het What If Collectief uit Eindhoven heeft met MGNT de eerste grote STRP ACT Award gewonnen. MGNT is een gigantische magnetische tapeloop en vormt een eerbetoon aan elektronica-pionier Dick Raaymakers. De STRP Award for Creative Technology (ACT) is een nieuwe Europese prijs die het bundelen van innovatieve krachten stimuleert. What If Collectief kan met het prijzengeld van 30.000 euro MGNT realiseren.

MGNT van What If Collectief is één grote sensor. Met behulp van microfoons en sensors hoort en ziet de installatie de bezoekers en reageert deze op hun bewegingen, geluiden en gedrag. Zij ervaren de kracht van magnetisme die Dick Raaymakers decennia eerder ook gevoeld moet hebben bij het produceren van zijn baanbrekende elektronische composities in de Philips-laboratoria. De bezoekers zijn zelf de magneten die op de hen omringende tape nieuwe geluiden creëren. De geluiden die zij maken in de ruimte worden omgezet in patronen van oplichtende deeltjes die over de tape spoelen. Als bezoekers dichterbij de tape komen, beïnvloeden zij de grafische patronen waardoor ook het geluid in de ruimte weer verandert. Hoe dichterbij de tape, hoe groter het effect op het geluid.
 

What If Collectief bestaat uit architect Toon Rooijmans, industrieel ontwerper Rhys Duindam (beide afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven, samenwerkend als De Jongens van de TU), creatief programmeur Luuk Schipperheyn (werkzaam bij VPRO), en ontwerpster Lola Gielen (afgestuurd als ontwerper aan Design Academy Eindhoven).


Andere prijswinnaars zijn de Amsterdamse kunstenaar Leanne Wijnsma en de Oostenrijkse ontwerper Bernard Lenger, die ieder 15.000 euro wonnen. Alle werken gaan op 24 maart tijdens STRP Biënnale 2017 in première.