EYE geeft nieuwe lichting kunstenaars de ruimte

05-02-2018 (09:51) - Creatie

EYE geeft op 17 februari het podium aan een nieuwe lichting curatoren en kunstenaars tijdens de jaarlijkse presentatie Researchlabs. Studenten van acht kunstacademies en universiteiten stellen een programma samen met nieuw werk, remixes van films of korte historische avant-gardefilms uit de collectie van EYE.
 

In Researchlabs presenteren studenten van acht opleidingen ieder een programma van een uur. Het Researchlab van 17 februari is gewijd aan de projecten van de St. Joost Academie in Breda, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, de faculteit Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam, het Piet Zwart Instituut in Rotterdam en het Sandberg Instituut in Amsterdam, Leiden University: Curating Film and Video Course en de VjAcademy Amsterdam. De voertaal is Engels.
 

vj-pionier Peter Rubin

Deze editie van Researchlab eindigt spectaculair met een programma van alumni van de VjAcademy: ‘Maxavision Revisited’. De aan EYE nagelaten collectie van vj-pionier Peter Rubin (bekend geworden door performances in de Mazzo en andere legendarische clubs in Amsterdam en Berlijn in de jaren 80 en 90) is de basis van een live performance op originele apparatuur door vj’s Frouke ten Velden en VJ VISH, in samenwerking met Daan Nolen (Sense Studios). 
 

kruisbestuiving

Researchlabs is een onderdeel van EYE on Art, een wekelijks programma op het snijvlak van film en andere kunsten. Researchlabs geven ruimte aan het onverwachte en zijn vaak een kruisbestuiving met andere kunstvormen zoals performances of beeldende kunst. Researchlabs bieden ook de mogelijkheid om onderzoek te doen in EYE’s collectie en stimuleren zo de talentontwikkeling van een nieuwe lichting curatoren en kunstenaars.