EYE heeft oog voor Syrië

01-09-2017 (09:05) - Creatie

Een nieuwe generatie Syrische filmmakers krijgt de kans zich te bewijzen in het EYE-programma Syrian New Waves. Het programma bevat filmvertoningen, muziek, gesprekken en een foto-expositie.

 

andere kant

Zo is er onder andere werk van de Syrische filmmakers Sara Fattahi, Ammar al-Beik en Avo Kaprealian te zien. Zij zullen het werk toelichten in Q&A’s. Tezamen zullen de filmmakers proberen een andere kant van het land te laten zien, een andere kant dan de beelden die we op tv zien: die van oorlog en puin. Wel gaan de filmmakers zelf in op de situatie. Hoe film je als regisseur te midden van rellen, opstanden en (burger)oorlog.
 

documentaires

Syrian New Waves bevat beschouwende documentaires die teruggrijpen naar persoonlijke herinneringen en verwijzen naar de klassieke cinema. Het werk van de Syrische filmmakers wordt verbonden met de taal, thema’s en esthetiek van regisseurs als Jean-Luc Godard, Bernardo Bertolucci, Sergej Paradzjanov en Chantal Akerman.
 

Della Ratta

Het programma zal verder omlijst worden met muziek, beeldende kunst en debat.
Curator van Syrian New Waves is Donatella Della Ratta, schrijver en academicus gespecialiseerd in media, de kunsten en Arabische cultuur. Van 2008 tot 2011 woonde ze in Syrië waar ze een doctoraal onderzoek deed naar Syrisch televisiedrama.
 
Syrian New Waves is van 8 tot en met 10 september te zien in het EYE filmmuseum. Momenteel is daar al de fotocollage Lost Images van filmer en kunstenaar Ammar al-Beik te zien. De collage bestaat uit oude foto’s die hij ontdekte op een vlooienmarkt in Damascus en bewerkte tot nieuwe kunstwerken met autobiografische motieven. De tentoonstelling is nog te zien tot 13 september.