Finalisten Kunstenaar van het Jaar 2019

01-10-2018 (10:02) - Creatie

Acht kunstenaars maken kans op de eretitel Kunstenaar van het jaar 2019. Het zijn in alfabetische volgorde: Desiree Dolron, Bernard Heesen, Iris van Herpen, Margot Homan, Theo Jansen, Claudy Jongstra, Erwin Olaf en Daan Roosegaarde. De acht finalisten zijn uit vijfentwintig halve finalisten gekozen door een panel van circa honderd professionele kunstkenners.
 
 
Nieuwe finalisten zijn Desiree Dolron, Bernard Heesen, Margot Homan en Claudy Jongstra. Uit de top 8 zijn Marlene Dumas, Marc Mulders, Levi van Veluw en Isabella Werkhoven verdwenen.
 

dit zijn de finalisten

Desiree Dolron, fotograaf en filmmaker. Haar oeuvre varieert van documentaire fotografie en stillevens tot portretten en film. Dolron onderzoekt gedurende haar carrière thema's als het verstrijken van de tijd, de relatie tussen eindig en transcendent en de complexiteit en vergankelijkheid van de menselijke gesteldheid. Dolron ontving de Laureate Prix de Rome van 1996 (Amsterdam, NL).
 
Bernard Heesen, architect van opleiding en autodidact in glas, speelt een ironisch spel met de moderne categorieën van kunst en kitsch, ambacht en industrie, origineel en kopie, unica en serie, verzamelaar en consument, smaak van de elite en smaak van de massa. In zijn streven naar vernieuwing past Bernard Heesen in de Leerdamse glastraditie. Als uitvoerder van zijn werk laat hij tijdens het maakproces het toeval bijdragen aan vorm en expressie van zijn producten.
 
Iris van Herpen is een van de opvallendste modeontwerpers van dit moment. Haar creaties verschijnen niet alleen op catwalks en in fashionmagazines, ze worden ook in binnen- en buitenland geëxposeerd in musea. Ze is bekend om haar opmerkelijke outfits waarbij zij traditioneel vakmanschap en handwerk combineert met innovatieve technieken als rapid prototyping en radicale materiaalkeuzes zoals speciaal bewerkte leersoorten en de baleinen van kinderparapluutjes. Titelhouder van Talent van het jaar 2013.
 
De beelden van Margot Homan kenmerken zich door een unieke verbintenis van het intieme, innige en het verhevene. Haar beelden ontstaan binnen de beslotenheid van haar atelier in Tilburg, waarna ze in het Italiaanse Pietrasanta ambachtelijk in brons worden gegoten. Het is soms een jarenlang proces waaraan vele schetsen vooraf zijn gegaan. Om zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven begeleidt ze persoonlijk het hele proces.
 
Theo Jansen is al jaren bezig met het construeren van strandbeesten. Deze beesten zijn opgebouwd uit elektriciteitsbuis en worden voortbewogen door de wind. Geïnteresseerd in het mechanisme van de evolutie probeert hij met de computer zijn ontwerpen te selecteren, zoals dieren in de evolutie worden geselecteerd. Titelhouder van Briljanten Kunstenaar van het jaar 2017 en Kunstenaar van het jaar 2018.
 
Bij Claudy Jongstra is het materiaal vilt uitgangspunt bij alles wat ze maakt. Vilt dat zij zelf produceert en op allerlei manieren bewerkt. Deels primitief, deels dierlijk, deels magisch, zo kan het vilt omschreven worden. Hoewel vilt meestal met de hand wordt vervaardigd, heeft zij inmiddels door de grote hoeveelheid opdrachten machines voor het viltproces ontwikkeld. Haar procédé blijft voor de buitenwereld geheim.
 
Erwin Olaf streeft sinds jaar en dag naar ten minste één vrije productie per jaar. De hoge kosten die daarmee zijn gemoeid, hebben veel te maken met zijn ideeën en vooral ook met de perfectie die hij in zijn werk beoogt. Aan de portretten, want dat is in termen van de fotografie het genre waar hij zich ook in opdracht vrijwel uitsluitend mee bezig houdt, zie je die perfectie wel degelijk. Onzichtbaar zijn de intense, zo niet immense voorbereidingen: het zoeken van de juiste modellen, de styling, de visagie, dan de opname en tot slot de afwerking. Titelhouder van Kunstenaar van het jaar 2014.

Daan Roosegaarde is kunstenaar, ontwerper en architect die technologie, architectuur en natuur met elkaar verbindt in tactiele high tech kunstwerken. Met zijn interactieve kunstwerken wil hij de verbeelding prikkelen en een nieuwe droomwereld scheppen. Titelhouder van Talent van het jaar 2015 en Kunstenaar van het jaar 2016.
 

Op 9 november worden, naast de nieuwe Kunstenaar van het jaar, het Talent van het jaar en de Briljanten Kunstenaar van het jaar bekend gemaakt.
 

De verkiezing 

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar beleeft dit jaar haar zestiende editie. De verkiezing is de oudste en verreweg de grootste verkiezing op het terrein van beeldende kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, het omvangrijke panel en het grote aantal uitgebrachte stemmen door het publiek, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden.