Florentijn Hofman maakt stadscocon voor het Stedelijk Museum Schiedam

Florentijn Hofman maakt stadscocon voor het Stedelijk Museum Schiedam

09-02-2021 (10:50) - Creatie

Kunstenaar Florentijn Hofman maakt voor het eerst een groot opblaasbaar kunstwerk onder een dak. Tussen de zuilen van de Sint Janskerk in Schiedam installeert hij de Stadscocon, waar je als bezoeker in mag. In zijn Schiedamse cocon kun je lekker wegdromen, even los van de dagelijkse hectiek. Dat gaat in stilte, al klinkt af en toe een muziekstuk op het orgel dat Hofman speciaal voor de installatie liet schrijven.
 
De inflatable installatie is een samenwerking met de Stichting Sint Janskerk, kent een lengte van 26 meter en is 9,5 m hoog én breed. Je kunt er van 1 mei t/m 12 september 2021 in volgens de dan geldende coronaregels.

Kerkgebouw
Inspiratie voor de groene installatie haalde hij uit de gotische architectuur van het kerkgebouw. Het werk knipoogt ook naar het geloof. Groen is een religieuze kleur, zegt Hofman. "In het christendom is het de kleur van geloof, een kleur die naar een boom verwijst waarvan de bladeren altijd groen blijven. Ook bij de islam is het een heilige kleur. Groen was de favoriete kleur van Mohammed, de profeet droeg ook vaak een groene mantel."
 
Kleur
De verwachting is dat je de kleur na een tijdje niet meer waarneemt. "Dat ervaar je vooral als je weer naar buiten gaat." Na of vóór je bezoek kun je de buitenkant van het kunstwerk bekijken en de rest van het gebouw. De zijbeuken van de kerk kun je in de cocon niet zien. Wel merk je dat de lichtintensiteit verandert als er een wolk voor de zon drijft. Mogelijk straalt het groen van de cocon naar buiten, waardoor je buiten de kerk gefilterd groen licht ziet.
 
Hofman ziet zichzelf vooral als maker van site specific installaties. Recent nog maakte hij een omgekeerd mensfiguur in skelettenpak voor het Wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam. En dan zijn er nog zijn tijdelijke installaties, waaronder een gele straat in Schiedam en een blok blauwe huizen in Rotterdam, zijn eerste project dat internationaal de aandacht trok. Hofman woonde en werkte enkele jaren in Schiedam en kreeg mede dankzij de sociale media internationale roem, onder andere met zijn reuzebadeend, die op verschillende plekken ter wereld ronddobberde. In Hong Kong trok zijn Rubber Duck in een maand tijd acht miljoen mensen.
 
De kerk is van 1 mei t/m 12 september 2021 open van dinsdag t/m zaterdag tussen 11.00 – 17.00 uur en op zondag tussen 12.00-17.00 uur, maandag gesloten. Voor het bezoek reserveer je een gratis kaartje voor een tijdslot, dit kan binnenkort via de website van het museum.
 
Foto: Studio Florentijn Hofman