Foam Talent: geselecteerde fotografen bekend

03-07-2017 (12:00) - Creatie

Ieder jaar organiseert Foam de Talent Call, een internationale zoektocht naar exceptioneel fotografietalent onder de 35 jaar. Foam prseneteert dit jaar de namen van de 20 kunstenaars van wie werk zal worden opgenomen in het komende nummer van Foam Magazine #48: Talent.


Dit jaar wordt voor het eerst parallel aan het verschijnen van het Talent Issue ook de tentoonstelling Foam Talent gelanceerd in het museum in Amsterdam. Deze tentoonstelling, die wordt ontwikkeld met werk uit de portfolio’s in het magazine, is vanaf 31 augustus te zien in Foam en zal daarna internationaal gaan reizen.


20 talenten

De geselecteerde fotografen voor Foam Magazine #48: Talent zijn:
Sushant Chhabria (India), David De Beyter (Frankrijk), Mark Dorf (USA), Alinka Echeverría (Mexico/UK), Weronika Gesicka (Polen), Wang Juyan (China), Thomas Kuijpers (Nederland), Quentin Lacombe (Frankrijk), Clément Lambelet (Zwitserland), Namsa Leuba (Zwitserland/Guinea) Erik Madigan Heck (USA), Alix Marie (Frankrijk), Martin Errichiello & Filippo Menichetti (Italië), Wang Nan (China), Kai Oh (Zuid Korea/Duitsland), Viacheslav Poliakov (Oekraïne), Ben Schonberger (USA), Sadegh Souri (Iran), Harit Srikhao (Thailand) en Vasantha Yogananthan (Frankrijk).


1790 kunstenaars

De 11e Talent Call kreeg de meeste inzendingen tot nu toe, met 1790 kunstenaars uit 75 verschillende landen. De redactie is wederom diep onder de indruk van de hoge kwaliteit en variëteit van de ingezonden portfolio’s. Het Talent Issue van Foam Magazine functioneert als een carrière-stimulerend platform dat opkomend talent wereldwijd introduceert.


barometer

Voor de redactie van Foam Magazine is de jaarlijkse Talent Call een interessante barometer voor de staat van de hedendaagse fotografie. De ingezonden portfolio’s en de uiteindelijke selectie presenteren een actuele blik op het zich immer ontwikkelende medium en onthullen diverse trends en tendensen. Zo uiten veel kunstenaars in deze tijd van wereldwijde onzekerheid hun zorgen door diverse sociaal-politieke onderwerpen te visualiseren in hun werk. Kwesties als identiteit en representativiteit blijven ook belangrijke thema’s voor een nieuwe generatie fotografen. Naast portfolio’s met een duidelijke esthetische aantrekkingskracht, zag de redactie dit jaar veel lange termijn projecten die met het verstrijken van de tijd diepere betekenis en meer gelaagdheid gekregen. Ook opvallend is dat de opkomende fotografen van vandaag duidelijk een breed scala aan media gebruiken voor hun werk en zich zelden beperken tot de camera alleen.


Première: Foam Talent tentoonstelling in Amsterdam

In de afgelopen jaren heeft de Foam Talent tentoonstelling, gebaseerd op het jaarlijkse Talent Issue internationaal gereisd naar diverse steden zoals Parijs, Brussel, New York en Londen. Dit jaar zal het werk van de geselecteerde fotografen wederom op tournee gaan, met als startpunt een tentoonstelling in Foam. De Foam Talent tentoonstelling is een internationaal platform voor de 20 kunstenaars, waarmee Foam haar visie op de huidige staat van de fotografie presenteert. Op 31 augustus opent de eerste Foam Talent tentoonstelling in het museum in Amsterdam. De tentoonstelling is te zien tot 12 november 2017.


Talent Issue: 31 augustus
Het Foam Magazine #48 Talent Issue met het werk van deze 20 opkomende kunstenaars verschijnt eind augustus en zal officieel worden gelanceerd tijdens de opening van de Foam Talent tentoonstelling op 31 Augustus.

Het jaarlijkse Talent Issue van Foam Magazine en het gerelateerde Talentprogramma worden ondersteund door het Niemeijer Fonds. Foam Magazine wordt gesponsord door Igepa Nederland.
 

(foto Boy Playing Girl, from the series A Myth of Two Souls, Janakpur, Nepal, 2016. (detail)
© Vasantha Yogananthan)

De video wordt geladen, een moment...duurt het te lang, refresh dan even.