Fundraiser met werk van gevestigde fotografen voor Voedselbank Amsterdam

11-05-2020 (09:58) - Creatie

Geïnspireerd op het succesvolle Pictures for Elmhurst uit New York en 100 Fotografi per Bergamo in Italië, lanceert Pictures for Purpose vandaag de Nederlandse variant. Met werken van o.a. Viviane Sassen, Bertien van Manen, Scarlett Hooft Graafland, Awoiska van de Molen, Kyle Weeks en Elspeth Diederix biedt de fundraiser een gevarieerd en uniek aanbod van gevestigde namen en opkomend talent, allemaal van Nederlandse bodem. De opbrengst van de online print sale fundraiser wordt verdeeld over twee doelen; Voedselbanken Nederland én de fotografen zelf.
 
De Vereniging Voedselbanken Nederland heeft te maken met een groeiend aantal klanten. Landelijk ligt de stijging op gemiddeld 5 procent. In Amsterdam steeg het aantal zelfs met 20 procent. En de verwachting is dat die aantallen nog verder zullen stijgen vanwege de coronacrisis. “Een forse toename,” zegt Pien de Ruig, bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken. De toestroom aan klanten vindt al langer plaats, maar sinds de coronacrisis gaat het hard. “En dit is nog maar het begin,” verwacht De Ruig.
 
Ook Margje Polman Tuin, namens Voedselbank Amsterdam vult aan "Doordat onze inzamelingsacties bij bedrijven, scholen en supermarkten abrupt zijn gestopt bij het begin van de crisis krijgen wij ook geen basisproducten meer. Deze producten moeten wij nu aankopen. We hebben hulp hard nodig om tijdens maar ook na deze crisis open te blijven.''
 
Anderzijds biedt Pictures for Purpose fotografen de keuze om een percentage van de opbrengst zelf te houden omdat ook de culturele sector met grote uitdagingen te kampen heeft. "Alle exposities, opdrachten en beurzen tot september en zelfs januari uitgesteld” geven verschillende fotografen aan.
 
Wat kun je concreet verwachten van Pictures for Purpose:
  • Alle fotografen zijn door Pictures for Purpose met veel zorg persoonlijk geselecteerd en aangeschreven vanwege hun unieke kijk en vaardigheden op het gebied van hedendaagse fotografie
  • Pictures for Purpose heeft één beeld per fotograaf gekozen.
  • Alle prints worden aangeboden voor €125 (inclusief BTW).
  • Het format van de prints is 210 x 297 mm, met een variabel bedrukt gebied afhankelijk van de ratio van de foto in kwestie.
  • De prints zijn niet gesigneerd en beschikbaar in een open editie
  • De deelnemende fotografen kunnen er zelf voor kiezen om ofwel 25% of 50% van de opbrengst van elke verkochte print zelf te ontvangen om verloren inkomsten deels terug te verdienen. Een fotograaf kan er ook voor kiezen om de volledige opbrengst te schenken aan de Voedselbank.
  • De fundraiser loopt twee weken lang, van maandag 11 mei tot maandag 25 mei.
  • Het in Amsterdam gevestigde Fotolab zal professionele print-, verpakkings- en verzendservices leveren. De productiekosten bedragen €13,30 en worden van het totaalbedrag afgetrokken.
 
De fundraiser loopt voor de duur twee weken vanaf maandag 11 mei tot maandag 25 mei via het online platform www.picturesforpurpose.org 
 
 
 
Fotografie:
Kyle Weeks, Julia Marino, Walter Pierre