GBO Innovation makers krijgt 4 GIO Erkenningen en 2 Special Awards

GBO Innovation makers krijgt 4 GIO Erkenningen en 2 Special Awards

21-10-2021 (15:00) - Creatie

Op 20 oktober vond de uitreiking van de GIO (Goed Industrieel Ontwerp) 2021 plaats in het Klokgebouw in Eindhoven. Tijdens het uitgebreide programma onder leiding van Frans Pollux werden alle 30 erkende producten, 17 nominaties en de winnaars van de 6 Speciale Awards gepresenteerd en uitgereikt.
 
Een GIO Erkenning is geen prijs maar een nationaal kwaliteitskeurmerk voor goed vakmanschap. De onafhankelijke vakjury beoordeelden alle inzendingen op de strikte criteria: vormgeving, functionaliteit, originaliteit, ergonomie, respect en materiaalgebruik.
 

Opdrachtgevers

Haval, Intemo/KPN, Widemex en AVL Motion zijn de opdrachtgevers waarmee GBO Innovation makers succesvol producten heeft ontwikkeld en ingezonden. Alle vier de inzendingen ontvingen de GIO Erkenning 2021. Haval en Intemo/KPN werden elk daarbovenop bekroond met één van de zes Special Awards, respectievelijk in de categorie Materiaal en Respect. De erkende producten zijn opgenomen in de tentoonstelling in het Klokgebouw tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.
 

Haval: Circulware

Winnaar Special Award: Materiaal
De Europese Single-Use Plastics richtlijn, die sinds juli van dit jaar van kracht is, moet de producenten van verpakkingen en disposables ertoe aanzetten duurzamer te werken. Wegwerprietjes, -bekers, -borden, -bestek, en -bakjes gemaakt van kunststof zijn verboden. Reder voor producten Haval Disposables om samen met GBO Innovation makers een serie herbruikbare verpakkingen voor maaltijden en snacks te ontwikkelen. De producten van de Circulware serie zijn vervaardigd uit biobased polypropyleen (PP). Ze gaan tenminste 125 cycli mee en zijn daarna volledig recyclebaar. De verpakkingen bestaan uit twee gelijke delen met een handig kliksysteem. Een bak kan dus dienen als deksel en omgekeerd.


Intemo / KPN: KPN Klasgenoot

Winnaar Special Award: Respect
Met de KPN Klasgenoot kunnen ernstig en langdurig zieke kinderen via KlasseContact toch actief mee doen in de les. Ook kunnen oudere personen in de thuiszorg meer sociaal aanwezig zijn bij familie en vrienden. Het, op afstand bestuurbare, product maakt communicatie eenvoudig en bovenal persoonlijker. In het ontwerpproces zat de uitdaging vooral in het combineren van verschillende componenten tot één coherent product.


AVL Motion: Compact S9000

AVL Motion is erin geslaagd om het 2-handen arbeidsproces op innovatieve wijze te mechaniseren met de AVL Compact S9000. Het is een autonome asperge- oogstrobot, geschikt voor de oogst van witte asperges. De machine is direct inzetbaar op bestaande percelen, oogst 9.000 asperges per uur en dat alles bedient door één operator.


Widemex: Carl Cord Winder

De Carl Cord Winder maakt het opspannen van een strijkplankhoes eenvoudiger dan ooit. Door het doordachte mechanisme kan de gebruiker de strijkplankovertrek eenvoudig spannen en ook gemakkelijk losmaken bij het verwisselen van de strijkplankhoes. Het ergonomisch ontwerp maakt het vervangen van de hoes zowel snel als effectief. Het product is ontwikkeld voor de eveneens in Helmond gevestigde fabrikant van strijkplankovertrekken en strijkplanken, Widemex international.