Grafisch vormgever Anthon Beeke overleden

26-09-2018 (09:00) - Creatie

Anthon Beeke is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij werd onder meer bekend door zijn affiches voor Zuidelijk Toneel Globe, Toneelgroep Amsterdam, Holland Festival, de Theatercompagnie en de KunstRai. Vanaf 1976 was Beeke adjunct-directeur bij Total Design Amsterdam. Hij werkte samen met Wim Crouwel, Ben Bos, Jurriaan Schrofer en Paul Mijksenaar. In 1981 ging hij zelfstandig verder.


'Alleskunner' Beeke richtte ook musea in, maakte tentoonstellingen, boeken, tijdschriften, huisstijlen, logo's, postzegels, catalogi, tv-commercials, verpakkingen, kinderspellen en reclamecampagnes. Veel aandacht trok zijn affiche van museumdirecteur Rudi Fuchs, die omzwachteld en bebloed werd afgebeeld nadat in zijn Stedelijk Museum een werk van Barnett Newman was vernield.


Veel van de ontwerpen van Beeke zijn bekroond. Hij kreeg onder meer de H.N. Werkmanprijs (de huidige Amsterdamprijs voor de Kunst), de Grafische Cultuurprijs en de Frans Banninck Cocq Penning van de gemeente Amsterdam.


Zijn Blote Meisjes Alfabet maakte hem in de zestiger jaren wereldberoemd. Hij was getrouwd met Lidewij Edelkoort.  Zijn laatste boek wordt tijdens de Dutch Design Week (gelanceerd.

 

Beeld:
Anthon Beeke, it's a miracle! (BIS publishers)
Author: Lidewij Edelkoort 
Paperback met flappen
448 pagina's
27 x 21 cm
ISBN  978 90 6369 326 8


NOS