Grootste kerstmenu van Nederland

Grootste kerstmenu van Nederland

17-12-2021 (09:30) - Creatie

Het LAM museum verzamelt feestgerechten door heel het land om samen hét kerstmenu van Nederland te bouwen. ‘Als foodart museum maken we een portret van Nederland aan de hand van de lievelingsgerechten van de mensen die er wonen’, zegt museumdirecteur Sietske van Zanten. ‘Eten is zoveel meer dan de voedingsstoffen die erin zitten, zeker met feestdagen zoals kerst. Je bent wat je eet.’ 

Op hetkerstmenuvannederland.nl kan iedereen zijn feestgerecht toevoegen, liefst met een anekdote of toelichting. De resultaten zijn voor iedereen te zien. Kunstenaar Tom Heerschop vertaalt de inzendingen tot een groots kerstkunstwerk in het LAM museum.
 

Dit eet Nederland dit jaar met kerst

Foodie en televisiepresentatrice Janny van der Heijden eet deze kerst de Charlotte Russe van haar moeder met roze lange vingers, actrice Anne-Marie Jung maakt Eton Mess van zelfgebakken meringues en aardbeien met slagroom (want zo lekker én goed voor de lijn), kunstenaar Koos Buster zet het liefste de kaasaardappelschotel van zijn vader op tafel. Thomas, de 11-jarige LAM-fan die in de vakanties dagelijks het museum bezoekt, gaat voor knakworstjes in croissantdeeg.

Via hetkerstmenuvannederland.nl kan iedereen zíjn gerecht toevoegen, of het nu een amuse, bij-, voor- hoofd- of nagerecht is. Een korte of langere toelichting is meer dan welkom. ‘De gerechten zijn zorgvuldig gekozen; daar zitten altijd interessante verhalen achter’, zegt Sietske van Zanten.
 

Het grote kerstkunstwerk

Kunstenaar Tom Heerschop verwerkt de ingezonden gerechten en anekdotes op een 6 meter lange kersttafel in het LAM museum, ommuurd door diepblauwe wanden met sterrenhemels. ‘De donkerblauwe sterrenhemels staan symbool voor de donkere dagen die we vanaf kerst achter ons laten’, zegt Tom Heerschop.
Bezoekers kunnen met Tom in gesprek en de kunstenaar live aan het werk zien.
 

LAM museum

Het LAM is hét foodart museum in de wereld. Via kunstwerken die te maken hebben met voedsel en consumptie laat het museum op Landgoed Keukenhof bezoekers van alle leeftijden, met of zonder museummeters in de benen, op nieuwe manieren kijken. Het LAM museum is in de kerstvakantie extra geopend. Voor meer informatie en tickets: lamlisse.nl