Hoe maak je een waardevolle bedrijfsvideo?

Hoe maak je een waardevolle bedrijfsvideo?

29-04-2021 (12:18) - Creatie

Wat heb je aan een bedrijfsvideo? Simpel: een goede bedrijfsfilm vertelt het verhaal van je organisatie of bedrijf en dat in een mum van tijd. ‘Show, don’t tell’ zegt Niels de Groot, de eigenaar van Pro Motion Film – dat geldt niet alleen voor grote Hollywood-producties, maar ook voor bedrijfsvideo.
 
Datgene wat je beweert, moet je met beelden kunnen onderbouwen, anders zal je publiek niet snel iets van je aannemen. Beelden houden de aandacht van het publiek veel beter vast dan woorden alleen.
 

Waarom een bedrijfsfilm?

Met een bedrijfsfilm door Pro Motion Film ben je verzekerd van kwaliteit. Een film waarbij alle aspecten van je bedrijf en werksfeer uitvoerig worden belicht. Een goede bedrijfsfilm is meer dan een gestroomlijnd plaatje: hij dient authentiek te zijn, oprécht en warm aan te voelen.
 

Wat heb je nodig voor een goede bedrijfsfilm?

Het verhaal dient zowel persoonlijk als authentiek te zijn. Een groot voordeel: kies je voor een persoonlijke invalshoek, dan wordt je bedrijfsfilm vrijwel automatisch ook authentiek.
 
Geloofwaardigheid is cruciaal: verkoop dus geen leugens en wees niet nep. Laat zien dat je werkt met echte mensen en niet met plastic poppen. O, en hou er rekening mee dat je publiek snel verveeld zal zijn: hou vaart in de handelingen en zorg voor een professionele uitstraling.
 

Hoe creëer je professionele beelden?

Het schieten van content is maar het halve werk. In de nabewerking worden ruwe frames gepolijst en de puntjes op de i gezet. Zorg er tijdens het filmen natuurlijk al wel voor dat het geluid en de belichting goed geregeld is. Trek tijd uit: professionele beelden heb je niet zomaar. Je kunt voice-overs en andere audio-effecten toevoegen om je verhaal een extra laag te geven.
 

Hoe maak je een bedrijfsfilm winstgevend?

Een instructiefilm laten maken is een goede manier om verkoopcijfers te vergroten. Je laat immers niet alleen zien hoe iets werkt, maar ook waarom het zo bijzónder is dat het op deze manier werkt, wat het gebruiksgemak is en de mogelijkheden zijn. Een videohandleiding verhoogt in een handomdraai je online zicht- en vindbaarheid. Op YouTube zijn dit soort how-to video’s in massa’s te vinden. Ook kun je deze video op een landingspagina plaatsen.
 

Wat moet je vooral niet doen in een bedrijfsfilm?

Reclames hebben nogal eens de irritante eigenschap dat ze extreem opdringerig zijn. De mensen in de reclames gillen (krijsen doen ze ook…) en gedragen zich overdreven vrolijk en onnatuurlijk. Niet doen. Gewoon niet doen. Hou het naturel: als je kwaliteit aanbiedt, dan wordt dat vanzelf duidelijk. Vertrouw niet op show of blingbling, maar wees gewoon helder en integer.
 

Tips voor elke bedrijfsfilm

Begin met een stappenplan of filmscript: weet wat je wilt vertellen, voordat je daadwerkelijk begint met filmen. Hou er rekening mee dat sommige dingen uitsluitend in je hoofd ‘werken’ en in de praktijk niet of nauwelijks te realiseren zijn. Het zou zonde zijn als je achteraf zou moeten concluderen ‘in mijn hoofd zag het er toch beter uit…’. Wat ook erg belangrijk is: de video niet te lang maken. Wees zo bondig mogelijk. Gebruik geen ellenlange zinnen en vermijd (te) moeilijke woorden. Ben je afhankelijk van bepaalde technische termen of vakjargon? Neem dan de moeite deze uitgebreid toe te lichten, zodat de kijker weet wat je bedoelt.
 

Wisselwerking woord en beeld

Een veelgemaakte fout in films (in het algemeen) is dat de beelden niet direct ondersteunen wat er wordt gezegd. In speelfilms kan dit een esthetisch effect hebben, maar in bedrijfsfilms is het meestal hoogst onwenselijk als audio en video langs elkaar heen lopen. Hou hier goed rekening mee. 

Maak kennis met Pro Motion Film from Pro Motion Film on Vimeo.