Jubileumuitgave 75 jaar vrijheid: 75 portretten over oorlog en vrijheid

23-04-2020 (12:36) - Creatie

Het jubileumboek 75 jaar vrijheid ligt sinds deze week in de winkel. Het boek is onderdeel van de gelijknamige campagne rond 4 en 5 mei en is ontwikkeld door KesselsKramer in samenwerking met het Comité 4 en 5 mei en CPNB.
 
KesselsKramer maakte ook de grafische identiteit van 75 jaar vrijheid. De campagne bestaat uit portretten van 75 bekende en minder bekende Nederlanders uit elk geboortejaar sinds 5 mei 1945, en hun verhaal over oorlog en vrijheid. De geportretteerden hebben elk hun eigen familieverhaal over oorlog. De serie begint bij de 1-jarige Norah Blom, wiens Joodse grootvader in de Tweede Wereldoorlog ontsnapte uit de rij die naar de crèche liep tegenover de Hollandsche Schouwburg, waardoor hij de oorlog overleefde. Het boek eindigt bij de 75-jarige Jan van der Linden, die op 5 mei 1945 werd geboren in het net bevrijdde Zwolle. Andere geportretteerden zijn onder andere Snelle, Dieuwertje Blok, Maan en Daan Roovers.
 

Fotograaf Bert Teunissen

De portretten zijn gemaakt door Bert Teunissen. Ze zijn gebundeld in een fotoboek dat te verkrijgen is in de (online) boekhandel en te zien op een online platform waar alle verhalen na te lezen zijn. Op uitnodiging van PostNL ontwierp KesselsKramer daarnaast twee speciale postzegels met de foto’s van Jan geboren op 5 mei 1945 en een zwangere vrouw die is uitgerekend op 5 mei 2020.
 

Credits:

Opdrachtgever: Comité 4 en 5 mei
Concept en ontwerp: KesselsKramer
Fotografie: Bert Teunissen
Productie: KesselsKramer in samen werking met Rachel Franke
Uitgave: CPNB