Kamagurka legt laatste hand aan zijn Kamarobot

26-07-2018 (11:47) - Creatie

De Belgische kunstenaar Kamagurka heeft vandaag de laatste hand aan zijn Kamarobot gelegd. De robot, ontworpen door Kamagurka en gebouwd door Het Noordbrabants Museum, vertelt na een druk op een van de acht knoppen een grap in diverse genres: van ‘oude mop’ en ‘schuine mop’ tot ‘fijne humor’ en ‘poëzie’.


Van 28 juli tot en met 28 oktober is in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch de tentoonstelling 'Kamagurkistan, voorbij de grenzen van de ernst' te zien. De tentoonstelling toont hoogtepunten uit het oeuvre van Kamagurka. Van de eerste tekening die hij op achtjarige leeftijd maakte tot de cartoon die hij ’s ochtends voor het NRC Handelsblad tekende. Naast de cartoons zijn ook zijn schilderijen, ruimtelijke objecten, theater- en televisieoptredens te zien. In het door Kamagurka geschapen land Kamagurkistan draait alles om humor. 


grenzen verkennen

In de tentoonstelling wordt het publiek uitgedaagd om samen met Kamagurka de grenzen van de ernst te verkennen. Na het passeren van de grenspost van Kamagurkistan, met een visumstempel op zak, stappen bezoekers in het land van Kamagurka. Als een ware reisleider laat Kamagurka hen kennismaken met zijn creatieve brein en absurde kijk op de wereld. Door middel van een zelf ingesproken audiotour gidst hij de bezoekers door onbekende gebieden. En voor vertrek sturen bezoekers nog een ansichtkaart naar huis.

 

boek

Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt het boek 'Kamagurkistan, voorbij de grenzen van de ernst' In dit boek staan de schilderijen en de vormen van humor van Kamagurka centraal. Het boek is met het begin van de tentoonstelling te koop en wordt uitgegeven door Waanders & De Kunst.