Karrabing Film Collective winnaar Eye Art & Film Prize 2021

Karrabing Film Collective winnaar Eye Art & Film Prize 2021

01-04-2021 (12:11) - Creatie

Karrabing Film Collective is de winnaar van de Eye Art & Film Prize 2021. In 2022 presenteert Eye Filmmuseum een tentoonstelling met het werk van Karrabing Film Collective, samen met de winnaars van de afgelopen twee jaar: Meriem Bennani (2019) en Kahlil Joseph (2020).

Karrabing Film Collective is door een internationale jury uitgeroepen tot winnaar van de Eye Art & Film Prize 2021. Met de prijs van £25.000 kan de kunstenaar – in dit geval het collectief – nieuw werk creëren.

Grassroots-activisme
Juryvoorzitter Sandra den Hamer, directeur van Eye Filmmuseum: "We zijn verheugd dat Karrabing Film Collective onze zevende winnaar is. Hun krachtige, doordachte films en installaties tonen lichtheid, vrijheid en humor, maar ook de urgentie om hedendaagse maatschappelijke ongelijkheid te onderzoeken. Het collectief biedt inzicht in onderwerpen als afkomst en klimaatverandering." Karrabing Film Collective, opgericht in 2008, is een groep filmmakers bestaande uit oorspronkelijke bewoners van de Northern Territories van Australië. De ongeveer dertig leden zien hun werk als een vorm van grassroots-activisme.
 
The Family
Een van hun meest recente werken is getiteld The Family, een multidisciplinair kunstproject in ontwikkeling, als onderdeel van het Back to Earth-project. Het uiteindelijke doel van het project is het creëren van een cultureel-erfgoedgebied.