Kossmanndejong ontrafelt een dramatisch moment in de geschiedenis van Texel

Kossmanndejong ontrafelt een dramatisch moment in de geschiedenis van Texel

14-09-2020 (10:35) - Creatie

In de Texelse duinen ligt een bunker uit de Tweede Wereldoorlog die onlangs is aangekocht door het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel. In 'Verscheurd eiland' kruipen de bezoekers in de huid van Georgische soldaten. Vijf dagen na een bloederige opstand moeten ze de nederlaag erkennen. Ze maken een gedwongen besluit: vanaf nu is het ieder voor zich. In deze unieke ruimtelijke audio-ervaring luister je naar de echo van een verleden dat het eiland tot op de dag van vandaag verdeelt.

'Verscheurd eiland' was voor Kossmanndejong een kans om een verhalende ruimte te ontwerpen waar 3D audio als enige middel is. Het vertelt het verhaal op een zeer persoonlijke manier, maar het is ook het middel om bezoekers onder te dompelen. Er zijn bijna geen visuele elementen aanwezig, wat de bezoeker in staat stelt om gebruik te maken van het meest veelzijdige medium: je fantasie.
 

audiodrama

Om een audiodrama te creëren dat authentiek aanvoelt, werkte Kossmanndejong samen met professionele acteurs en podcastmakers Tom Hofland en Pascal van Hulst. Wandelend door de bunker hoor je verschillende gesprekken tussen mensen die die dag in de bunker waren en begrijp je hun dilemma's. Door middel van een multi-dimensionaal geluidssysteem met zeer nauwkeurige geo-tracking hoort je veranderingen van richting en volume, afhankelijk van waar je loopt.


Fotografie: Thijs Wolzak