Kossmanndejong ontwerpt bezoekerservaring Expo 2020 Dubai

Kossmanndejong ontwerpt bezoekerservaring Expo 2020 Dubai

30-09-2021 (14:01) - Creatie

Op 1 oktober 2021 wordt de Wereldexpo 2020 in Dubai geopend, na een jaar uitstel door Corona. Dit is voor het eerst dat dit fameuze mondiale event in de MEASA regio (Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Azië) wordt gehouden. Het concept waarmee Nederland zich op dit mondiale event gaat presenteren is ontwikkeld door een consortium bestaande uit V8 Architects, Kossmanndejong, Witteveen+Bos en Expomobilia. Het paviljoen is een revolutionaire klimaat-machine die water uit lucht destilleert, energie opwekt en voedsel kweekt in de woestijn. Het project is bekroond met de Most Sustainable Construction of the Year Award.
 
Hoe kunnen we het laten regenen in de woestijn? Dat is een van de vragen die dit paviljoen beantwoordt. Iedere dag oogst het gebouw 800 liter water uit de woestijnlucht. Hoe kun je de al aanwezige natuurlijke elementen benutten om in voedsel te voorzien? Kossmanndejong ontwikkelde een multisensorische ervaring.
 

Innovatieve klimaatmachine

Het paviljoen is een miniatuurwereld met een eigen kringloop – het is een biotoop. Een tijdelijk, circulair klimaatsysteem dat kan bestaan door een combinatie van unieke innovaties. Het paviljoen is een showcase, die op kleine schaal laat zien hoe de complexe thematiek van waterschaarste, de energietransitie en voedseltekort beantwoord kan worden. Zo wordt het paviljoen een platform dat de wereld moet inspireren tot verandering.
 

Zintuiglijke ervaring

Het paviljoen zoekt contrasten op met de Expo omgeving en de woestijn: de verkoelende regen binnen versus de brandende zon buiten, een vruchtbare omgeving binnen, versus het droge stoffige zand van deze regio. Een bezoek aan de biotoop is een intense, zintuiglijke ervaring. Op hellingbanen worden bezoekers nieuwsgierig gemaakt met tot de verbeelding sprekende geluiden, die zowel iets zeggen over de fabriek die ze betreden als over Nederland. Het roestige staal vraagt erom aangeraakt te worden en terwijl je naar beneden loopt, wordt het geleidelijk steeds frisser totdat je helemaal beneden in het donkere, aangenaam koele binnenste van de machine belandt. In de centrale kegelvormige hoge silo ruik je de oesterzwammen en na het audiovisuele spektakel van de hoofdshow mogen bezoekers kiemplantjes proeven. Op weg naar buiten laat de geurinstallatie van Birthe Leemeijer je de Nederlandse polder ruiken.
 

Het regent verhalen

Na een introductie op het centrale thema ‘uniting water, energy and food’ in de controlekamer, bouwt het narratief in de centrale silo verder op naar een hoogtepunt in de vorm van een multimediale ervaring die Kossmanndejong samen met BIND film ontwikkeld heeft. Op witte paraplu's wordt een wonderlijke reis geprojecteerd langs de slimme innovaties van het paviljoen. De climax van het verhaal is een wonderbaarlijke regenval die plotseling vanuit 18 meter hoogte naar beneden klettert.
 

Credits

Architect: V8 Architects
Bezoekerservaring: Kossmanndejong
Filmproductie: BIND film
Installatie: Witteveen+Bos
Hoofdaannemer: Expomobilia
Licht: HeinzLoopstra (NL)
AV Hardware: Winkler (CH)
Copyright foto’s: Nederlands Paviljoen, Dutch Dubai. Visualisaties door V8 Architects.