Kossmanndejong ontwerpt permanente opstelling vernieuwd Museum van de Geest I Dolhuys

Kossmanndejong ontwerpt permanente opstelling vernieuwd Museum van de Geest I Dolhuys

01-12-2020 (09:30) - Creatie

In het nieuwe Museum van de Geest ontdek je het wonder van de menselijke geest. De setting is het eeuwenoude voormalige Pest-, Dol- en Leprooshuis van de stad Haarlem, waarvoor de studio in 2015 en 2005 ook de tentoonstelling heeft ontwikkeld. Waar voorheen de psychiatrie het hoofdonderwerp was, wordt nu de geest in een veel breder perspectief geplaatst en staat zelfreflectie centraal.

Kossmanndejong heeft een kleurrijke en eigenzinnige narratieve ruimte ontworpen. Ze ontwikkelden een audiogids die je aan de hand van prachtige verhalen meeneemt op een ontdekkingstocht. Want wat is de geest eigenlijk? Waar zit het? In je lichaam of erbuiten? Hoe wordt je geest beïnvloed door externe factoren? Hoe zorg je voor je geest? Julia Meyerrose, Ruimtelijk Ontwerper - KDJ:"Tijdens het proces raakten wij - en onze partners – zelf ook steeds in discussie over stigmatisering en hokjesdenken."

Stukken van de tentoonstelling kunnen confronterend zijn en een gevoelige snaar raken. Kossmanndejong koos bewust voor een kleurrijke en speelse stijl, zodat bezoekers zich prettig voelen. Persoonlijke verhalen worden ondersteund door interactieve en expressieve installaties die aanzetten tot kijken, luisteren en begrijpen - voordat je oordeelt. De onderliggende verhalen zijn niet meteen zichtbaar. De bezoeker kiest zelf waar hij naar luistert.
 

De open geest

De tentoonstelling is een eerbetoon aan- en viering van de prachtige diversiteit van de menselijke geest. In de laatste ruimte ondertekenen bezoekers de Universele Verklaring van de Open Geest en hangen deze één van de honderden draden die alles letterlijk- én figuurlijk met elkaar verbinden.


Het Musem van de Geest is op 24 november officieel geopend door Koningin Maxima en is vanaf december 2020 geopend voor publiek. 
 
Fotografie: Thijs Wolzak