Kröller-Müller Museum lanceert Tijdlijn ter ere van jubileum

23-04-2019 (11:43) - Creatie

Het Kröller-Müller Museum bestaat tachtig jaar. Dit jubileum wordt gevierd met de lancering van niet eerder vertelde verhalen in een online Tijdlijn. Door middel van storytelling onthult het museum hierin details over belangrijke aanwinsten en gebeurtenissen.


Hiervoor is gebruik gemaakt van brieven en foto’s uit de archieven. Het rijk geïllustreerde resultaat geeft inzicht in de visie van Helene Kröller-Müller en haar opvolgers en motiveert hun keuzes voor de kunstenaars en architecten met wie zij hebben samengewerkt.


De Tijdlijn wordt gedurende het jubileumjaar 2018/2019 chronologisch gevuld met verhalen. Op dit moment is de geschiedenis van het Kröller-Müller Museum tot 1990 te vinden. Met als nieuwste verhaal de jaren zestig, zeventig en tachtig onder leiding van directeur Rudi Oxenaar (1925-2005). Hij werd op 1 juli 1963 directeur van Rijksmuseum Kröller-Müller en was één van Europa’s jongste museumdirecteuren.


particulieren

In de jaren zeventig kreeg het museum bovendien een nieuwe vleugel, ontworpen door de Nederlandse architect Wim Quist. De glazen wanden leggen de nadruk op één van de uitgangspunten van Oxenaar: ‘het samengaan van kunst, natuur en architectuur’.


De directeur werkte vaak samen met particuliere verzamelaars, waaronder het verzamelechtpaar Martin en Mia Visser. In 1987 werd hun collectie, die tot één van de belangrijkste particuliere collecties avant-garde kunst van Nederland kan worden gerekend, overgedragen aan het museum.