Lesprogramma Film in de Klas gelanceerd tijdens NFF

24-09-2019 (14:18) - Creatie

Het Nederlands Film Festival, NPO Start en Schooltv lanceren op 1 oktober het initiatief 'Film in de klas' tijdens het Nederlands Film Festival (NFF). Het initiatief heeft als doel alle schoolgaande kinderen in Nederland met film in aanraking te brengen, en hen bewust te leren kijken. 
 
De samenwerkende partijen NFF, NPO Start en Schooltv haken met dit initiatief aan op de ambities van Minister van Engelshoven om de toegankelijkheid van cultuur voor kinderen en jongeren te vergroten. Ze willen de Nederlandse audiovisuele cultuur een vaste plek geven in het primair en voortgezet onderwijs. Het doel van de samenwerking is scholieren in aanraking brengen met de Nederlands film(cultuur) en een rol te spelen in het (leren) begrijpen van beeldtaal, om zo context te bieden aan de groeiende en invloedrijke beeldcultuur.
 

Beeldtaal

In het introductiejaar van de Nederlandse filmeducatiecollectie worden zo’n 40 films beschikbaar gesteld met lesprogramma’s die gericht zijn op leerlingen vanaf 4 tot en met 18 jaar. In de filmselectie zijn speelfilms als Toen mijn vader een struik werd, Patatje Oorlog, Kikkerdril en Nijntje de film vertegenwoordigd. Ook zijn er vele korte films, jeugddocumentaires en animatiefilms uitgekozen die uitnodigen tot verdieping over beeldtaal, narratief, filmische vormgeving en de context waarbinnen film gecreëerd en bekeken wordt.
 
De filmlijst is voor iedereen gratis te bekijken op NPO Start, het streamingplatform van NPO, en Schooltv.nl. De bijbehorende lespakketten zijn per film te downloaden of direct te projecteren op bv. het digibord. De bijbehorende lespakketten zijn ontwikkeld door het Netwerk Filmeducatie.
 
Foto: filmfestival.nl