LimbForge: 3D protheses voor Haiti

11-05-2017 (18:45) - Creatie

Onlangs is de nieuwe dienst live van Ultimaker waar zij zich inzetten voor de mensen die zonder ledematen hun leven proberen op te bouwen in Haiti. LimbForge helpt clinici 3D geprinte protheses te ontwikkelen, middels de ‘open source’ werkwijze van Ultimaker. 
 
slechte infrastructuur
Haiti is één van de armste landen ter wereld en hard geraakt door de natuurrampen van 2010 en 2016. Het leven met verlies van ledematen heeft een belangrijke sociale impact los van het praktische ongemak. Mensen met geamputeerde ledematen voelen zich uitgesloten van sociale activiteiten en zijn afhankelijk van anderen. De slechte infrastructuur van het land maakt het ook nog extra moeilijk om op de vertrouwde conventionele manier protheses te leveren. Hierdoor worden deze protheses nog duurder en zijn ze grotendeels niet beschikbaar in Haiti.
 
3D geprinte protheses
LimbForge helpt clinici 3D geprinte protheses te ontwikkelen voor mensen in ontwikkelingslanden zoals Haiti. Het duurt 16 tot 20 uur om een prothese te printen en de kosten zijn tussen de $ 8 - 14 voor de ruwe materialen. De lage productiekosten maken het mogelijk om maatwerk protheses aan te bieden aan individuen die hier normaal niet voor in aanmerking zouden komen. Door middel van multidisciplinaire training, capaciteitsopbouw, hulpmiddelen en technologie voor humanitaire NGO’s en clinici biedt LimbForge de lokale bevolking de mogelijkheid om op maat 3D gedrukte protheses te produceren. 
 
Jungle Minds
Als strategisch partner is Jungle Minds is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van online platform voor Haiti. Eerder ontwikkelde Jungle Minds de digitale merkidentiteit, inhoud en het online platform voor Ultimaker dat het internationale netwerk van verkopers en distributeurs verbind en bedient. De video, geproduceerd door VLA films, is hier te bekijken.

 innovatieve organisatie 
"De mogelijkheden die Ultimaker biedt middels hun open source platform zijn enorm. Op deze manier een team neerzetten in een ontwikkelingsland om mensen blijvend onderdeel uit te laten maken van de samenleving is ongekend, aldus Bart ter Steege (Jungle Minds). Wij zijn ook trots met zo’n innovatieve organisatie samen te werken en dromen waar te maken."