MBO-studenten Zadkine maken tentoonstelling met Boijmans

MBO-studenten Zadkine maken tentoonstelling met Boijmans

15-04-2021 (12:48) - Creatie

Zadkine en Museum Boijmans Van Beuningen bundelen opnieuw de krachten: samen met kunstenaar Nilton Moreira da Silva maakten mbo-studenten een tentoonstelling die kunst en de mens dichter bij elkaar te brengen. Het resultaat is vanaf 16 april tot en met 30 april te zien bij Zadkine op locatie en via de Boijmans Instagram.

Met twaalf MBO-studenten Maatschappelijke Zorg en Sociaal Werk denkt kunstenaar en sociaal werker Nilton Moreira da Silva na over hoe kunst mensen bij elkaar kan brengen en over het individu dat we niet uit het oog moeten verliezen. De tentoonstelling Door het bos de bomen niet meer zien is onderdeel van het project KUNST/WERK, een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen en Zadkine. Het doel van dit project is een betere aansluiting tussen de culturele sector en het MBO realiseren.

Studenten
Bij deze tweede editie van KUNST/WERK zijn twaalf studenten van de opleidingen Maatschappelijke Zorg en Sociaal Werk betrokken. Onder leiding van kunstenaars en museumprofessionals volgden zij een serie masterclasses en workshops, onder andere in de luisterpost Boijmans Hillevliet in Rotterdam-Zuid. Ook verdiepten zij zich in hoe het werk van museummedewerkers zich verhoudt tot hun eigen vakmanschap. De groep onderzocht of kunst kan bijdragen aan het gevoel van verbondenheid. Samen met Nilton Moreira da Silva werkten ze toe naar een concrete visie op dit onderwerp.

Het kunstwerk
Het uiteindelijke werk is een bos dat je kunt betreden waar in het midden spiegels draaien. In het bos hoor je verschillende stemmen. De titel van het kunstwerk, Door het bos de bomen niet meer zien, is een omdraaiing van de uitdrukking door de bomen het bos niet meer zien, wat betekent dat als je te veel op details (de bomen) let, je het geheel (het bos) niet meer kunt overzien. In dit kunstwerk gaat het over het niet uit het oog verliezen van het individu.

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de programmaregeling 'Kunsteducatie voor MBO’ers' van Fonds 21.