Must see: Future Fashion bij VPRO Tegenlicht

21-11-2018 (13:09) - Creatie

De mode- en kledingindustrie heeft zich ontwikkeld tot een systeem van ‘Fast Fashion’. Elk jaar worden 100 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd. Een derde daarvan wordt nooit gedragen, versnipperd of verbrand. De mode-industrie is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2 uitstoot. Het moet anders, maar hoe?

 
 
Gedreven door de markt spuwt de fast fashion draaimolen bijna wekelijks nieuwe collecties uit. De productietijd tussen de catwalks in Parijs, Londen en Milaan en de kledingrekken van de grote ketens als H&M en Zara is steeds korter. De overschotten van geretourneerde en niet-verkochte kledingstukken hopen zich op. Zelfs Afrika wil de afgedankte nieuwe kleding niet meer hebben, omdat het de interne productie verstoort. Elke seconde wordt wel ergens een vrachtwagen vol nieuwe textiel verbrand. Uit die molen stappen blijkt lastiger dan gedacht, zowel voor de consument als voor ontwerpers en producenten.
 

toekomstbestendig


Vijf future fashion pioniers willen hun industrie toekomstbestendig maken. Hun ‘mode van de toekomst’ gaat veel verder dan duurzaamheid alleen. Zij dwingen ons ook om anders te kijken naar schoonheid en naar de rol die kleding in ons leven speelt. Deze mode-vernieuwers staan aan de basis van de verandering die ons uit de impasse moet leiden. Zo wordt er door het Amsterdamse label Hacked By geëxperimenteerd met het hergebruik van kleding overschotten, in samenwerking met grote modeketens die deze overschotten veroorzaken. Het duo Vin + Omi presenteert in Londen een haute couture collectie gemaakt met nieuwe stoffen op basis van planten en plastic flessen. De Vlaamse Jasna Rok presenteert de mogelijkheid om straks iedere ochtend een nieuw kledingstuk aan te trekken gemaakt door een 3D printer. Of gaan we zelfs naar een wereld waarin we alleen nog maar dat ene Ultieme Kledingstuk dragen, dat met onze stemmingen mee verandert, ons tegen bacteriën beschermt, zichzelf repareert en nooit meer gewassen hoeft worden?
 
9 december, 21.05 uur, NPO2
Regie: Bregtje van der Haak
 
image: ©VPRO | Jean Counet