Nederland neemt deel aan de XXII Triennale di Milano

06-12-2018 (17:50) - Creatie

Guus Beumer, directeur van Het Nieuwe Instituut, krijgt opdracht voor samenstellen Nederlandse bijdrage aan de XXII Triennale di Milano. De Nederlandse bijdrage  I See That I See What You Don’t See is van 1 maart tot 1 september 2019 te zien in Milaan, als ook in een parallelprogramma in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. 


De Nederlandse bijdrage I See That I See What You Don’t See reageert op het overkoepelende thema van de Triënnale met een presentatie over onze relatie tot duisternis. De tentoonstelling en het publieksprogramma worden samengesteld door Angela Rui (onafhankelijk curator en onderzoeker) in samenwerking met Marina Otero Verzier (director of Research Het Nieuwe Instituut) en Francien van Westrenen (hoofd Agentschap Het Nieuwe Instituut). 


De artificiële wereld die we hebben gecreëerd om te kunnen voldoen aan de wens tot groei, onttrekt zich aan de natuurlijke wetmatigheden van dag en nacht. Onze wereld staat altijd aan en het ervaren van een heldere sterrenhemel is een zeldzaamheid geworden. De Nederlandse presentatie I See That I See What You Don’t See onderzoekt met werk van Nederlandse en internationale ontwerpers, makers, kunstenaars en onderzoekers de invloed van dit fenomeen op menselijke en niet-menselijke actoren.


Centraal staat de ontwerper die zich op onderzoekende wijze buigt over ontwikkelingen die inmiddels een planetaire schaal hebben bereikt. Met deze schaal doet niet alleen een nieuwe werkwijze zijn intrede maar ook een nieuwe verantwoordelijkheid en positie voor de ontwerper zoals ook eerder tot uiting kwam bij onderzoeken geïnitieerd door Het Nieuwe Instituut naar onder meer automatisering, materialen en dataficatie.

 
De presentatie tijdens de 22e Triënnale kent tevens een parallelprogramma dat zowel in het Palazzo dell’Arte in Milaan als in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam zal plaatsvinden. De komende maanden zullen de deelnemers aan de Nederlandse presentatie bekend worden gemaakt.