Nederlandse inzending Triennale di Milano

29-01-2019 (10:22) - Creatie

De XXII Triennale di Milano staat dit jaar van maart tot september in het teken van 'Broken Nature: Design Takes on Human Survival'. De Nederlandse inzending, getiteld 'I See That I See What You Don't See' benut de complexe verhouding tussen licht en donker en tussen zien en niet zien als startpunt voor een nader begrip van de tegenstrijdige effecten van die verhouding op mens, aarde en andere organismen.


De Nederlandse bijdrage bestaat uit een presentatie, een programma in Milaan en Rotterdam, plus een publicatie. Het project concentreert zich op de alomtegenwoordigheid van het rationele landschap dat zich tegelijkertijd ook betrekkelijk onzichtbaar weet te maken. In een totaal gecontroleerde, hyperverbonden wereld vervagen de grenzen tussen natuur, ecologie, technologie en cultuur.
 

ambities

Daarmee specultuur de inzending op de rol van design als een destructieve en mogelijk ook restauratieve kracht. Enerzijds ligt design vaak ten grondslag aan de creatie van problemen, anderzijds verwachten we juist van ontwerpers een bijdrage aan de oplossing.


I See That I See What You Don't See heeft nog een andere ambitie. Door projecten te presenteren die grenzen overschrijden tussen design en gebieden als biologie, forensische wetenschappen, kosmologie of activisme, stelt de Nederlandse bijdrage de dominantie van de markt in de wereld van design ter discussie. 

 

Team

Opdrachtgever
Guus Beumer, algemeen en artistiek directeur Het Nieuwe Instituut

Curatoren
Angela Rui, design curator en onderzoeker
Marina Otero Verzier, director of Research bij Het Nieuwe Instituut
Francien van Westrenen, hoofd Agentschap bij Het Nieuwe Instituut

Deelnemers
Academie voor Stadsastronauten
Ramon Amaro
Danilo Correale
Design Academy Eindhoven
Het Nieuwe Instituut, afdelingen Research en Erfgoed
Lucy McRae
Melvin Moti
Bregtje van der Haak
Richard Vijgen
Leanne Wijnsma

Ontwerp
Olivier Goethals, ruimtelijk ontwerp
Rudy Guedj, grafisch ontwerp