Nieuwe bioscoop in Amsterdam: Supernova Cinema

14-09-2021 (13:23) - Creatie

Het team achter het International Queer & Migrant Filmfestival (IQMF) opent een nieuwe bioscoop in Amsterdam. Via crowdfunding is het eerste geld al opgehaald. De programmering van Supernova Cinema zal bestaan uit films, exposities en debatten die bijdragen aan een maatschappij waarbij iedereen gelijk is.

Het is de bedoeling dat Supernova Cinema een ‘safer space cinema’ wordt: een plek waar iedereen zich veilig voelt en niemand wordt gediscrimineerd, bekritiseerd of lastiggevallen. Het jaarlijkse terugkerende International Queer & Migrant Film Festival draait vanaf het begin al om de inclusieve samenleving met een programma gevuld met films, exposities en debatten over onderwerpen die verband houden met een maatschappij waarbij iedereen gelijk is, ongeacht gender, geaardheid of culturele achtergrond. Deze programmering wordt nu het jaar rond beschikbaar. De organisatoren van dit festival houden sinds kort kantoor aan de Overtoom, in OT301, een alternatieve woon- en werkruimte en zijn eind augustus begonnen de leegstaande bioscoopruimte op te knappen. Het IQMF festival zal vanaf nu dus plaatsvinden in hun fonkelnieuwe Supernova Cinema.
 

Crowdfunding

De initiatiefnemers zijn op het crowdfundingsplatform Voordekunst een crowdfundingsactie gestart. De actie loopt nog tot 29 september. Het streefbedrag is 25.000 euro. Haast twee derde van het streefbedrag, ruim 14.500 euro, is al binnen. Daarvoor zijn onder andere de eerste twee nieuwe bioscoopstoelen aangeschaft. Ook is er nu apparatuur om de bioscoop van een betere geluidsinstallatie te voorzien. Met het geld dat nog binnenkomt, wordt de het café gedeelte opgeknapt en een ‘eigendraads en alternatief filmprogramma’ neergezet.
 

Achterban

Bij de donateurs zit onder meer De Marktkantine in de Jan van Galenstraat: "De Marktkantine vindt, als de grootste nachtclub van Amsterdam, inclusiviteit erg belangrijk en ondersteund daarom dit mooie initiatief." Ook kunstenaar Aynouk Tan ondersteunt het initiatief. Verder werkt Supernova Cinema onder andere samen met internationale festivals zoals Soura Film Festival uit Berlijn want in het najaar naar Nederland komt.