Nominaties Jos van Leeuwen Fotoprijs 2020 bekend

Nominaties Jos van Leeuwen Fotoprijs 2020 bekend

06-01-2021 (15:31) - Creatie

De vijf nieuwsfoto’s die zijn genomineerd voor de Jos van Leeuwen Fotoprijs zijn bekend. Deze prijs wordt voor het derde jaar op rij uitgereikt en is door het Algemeen Nederlands Persbureau en fotobureau Hollandse Hoogte in het leven geroepen om de Nederlandse nieuwsfotografie te eren. De fotoprijs is vernoemd naar de Haagse nieuwsfotograaf Jos van Leeuwen.
 
De vijf genomineerde beelden zijn gemaakt door Remko de Waal (x2), Arie Kievit, Bart Maat en Robin Utrecht. Hun foto’s maken kans om tot de beste nieuwsfoto van 2020 verkozen te worden. Op donderdag 21 januari 2021 wordt de winnaar in Den Haag via een livestream bekendgemaakt. De uitreiking wordt gepresenteerd door Nederlands fotograaf William Rutten.
 

Jury

De jury bestaat dit jaar uit ANP-fotoman Leo Blom, beeldredacteur Wilco Willemsen van het Algemeen Dagblad, ANP-hoofdredacteur Freek Staps, Voordekunst-directeur Kristel Casander en Projectmanager ANP Foto Jorien de Waard.

Publieksprijs

Op 21 januari 2021 worden nog twee prijzen uitgereikt. Een daarvan is de Jos van Leeuwen Publieksprijs. Elke maand kan het publiek via social media en een webpagina stemmen op zijn favoriete nieuwsfoto. Maandelijks komt daar één winnaar uit, die daarmee is genomineerd voor de jaarlijkse Jos van Leeuwen Publieksprijs. In de week van de uitreiking kan het publiek op de twaalf winnende nieuwsfoto’s stemmen via een onlinetool.
De genomineerden tot nu toe: Koen van Weel (2x), Rob Engelaar (2x), Frank van Beek, Robin Utrecht, Remko de Waal, Cor Lasker, Bart Maat, Otto Jelsma en Patrick Harderwijk.
 

Jong Talent

De derde prijs - Jos van Leeuwen Jong Talent - reiken we uit aan het beste fotoverhaal gemaakt door jong fotografietalent. De drie genomineerden voor de prijs zijn Remco Koers (Cultuur in tijden van corona), Gyselle Blokland (Duivenmelkers) en Ebbe Blaas (Festivalzomer 2020: cancelled). 
 

Bijschriften

Van boven naar beneden:

03-06-2020 Een demonstrant tijdens een manifestatie bij de Erasmusbrug tegen
racisme en politiegeweld. ANP / Remko de Waal

10-04-2020 De burgemeester van Tilburg Theo Weterings neemt de
afstandsmaatregel van anderhalve meter in acht en overhandigt via een ladder
bloemen aan een bewoonster van een zorginstelling. ANP / Remko de Waal

22-09-2020 Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, luistert
in de Tweede Kamer naar een woordvoerder tijdens het debat over de
ontwikkelingen rondom het coronavirus. Het virus is sinds het laatste coronadebat
begin september bezig aan een flinke opmars. ANP / Bart Maat

02-11-2020 Een metrostel in Spijkenisse belandde op het kunstwerk de
'Walvisstaarten' nadat het voertuig door het stopblok was geschoten. ANP /
Hollandse Hoogte / Arie Kievit

12-05-2020 Leden van de KNRM trotseren het opvliegende zeeschuim tijdens de
zoektocht naar de vermiste surfers in Scheveningen. ANP / Hollandse Hoogte /
Robin Utrecht