‘Om gedurfde foto’s te maken moet je de regels overtreden’

29-08-2017 (09:31) - Creatie

Om de mooiste foto's te maken,  zijn we allemaal wel eens geneigd om af te kijken bij succesvolle artiesten. We kijken dan vaak wat de ‘juiste’ invalshoeken, balans en perspectieven zijn. Maar soms is het beter om bewust te breken met de regels. Sommige artiesten hebben hiermee schitterende creaties gemaakt. Bovendien heeft het overtreden van de regels een duidelijke functie: de discussie starten over sociale verandering, politieke omwentelingen of het milieu. We spraken met diverse artiesten om erachter te komen wat er in hun geest omgaat bij het creëren van de soms provocerende composities.  


eerst weten wat de regels zijn

“Het klinkt ongelofelijk tegenstrijdig, maar als je de regels goed wil overtreden moet je je juist aan een aantal regels houden”, zegt Morgan David de Lossy, fotograaf, filmregisseur en senior productmanager bij Adobe. Je kunt niet zomaar beginnen met het negeren van de standaarden. Om te breken met de regels, moet je eerst weten wat de regels precies zijn. “Je moet eerst exact in de smiezen hebben wat de balans inhoudt. Leer van de professionals en probeer je hier helemaal gemakkelijk bij te voelen. Dat is de enige manier voor een fotograaf om bewust te spelen met ongebalanceerde composities. Wanneer je kennis en controle hebt over alle regels, moet je niet alleen een nipje nemen. Zet alles op alles”, zegt Morgan. “Wanneer je net een misstap maakt, zal het heel onaangenaam voelen. Maar het elegant overtreden van de regels zal leiden tot afbeeldingen die onnatuurlijk aanvoelen voor de kijker, waardoor ze juist op zullen vallen.”

Morgan legt ook uit dat er een balans bestaat binnen het overtreden van regels. Dit doet hij middels een metafoor: “In een film zegt een personage nooit wat hij aan het doen is. Hij zal nooit zeggen “ik ben boos”, terwijl hij een boos iemand speelt. Dan wordt het verhaal wel heel slap verteld. Als het personage zegt dat hij in orde is, maar er ondertussen nogal verhit uitziet, wordt het verhaal ineens een stuk aantrekkelijker om naar te kijken.”


zoek de juiste hoek

Shannon Benson is een wildlife fotograaf en heeft een Adobe Stock-collectie opgebouwd die gericht is op natuurbehoud, het leven in de natuur viert, maar tegelijkertijd ook veel verontrustende zaken laat zien. Ze balanceert met haar foto’s op het randje van traditionele compositie-elementen en provocerende invalshoeken, waardoor de kijker twee keer moet kijken om de diepere betekenis te zien. “Je moet ervoor zorgen dat je de gebeurtenis ten volste benut door alle mogelijke composities uit te zoeken”, zegt Shannon. “Vergeet vooral niet rond te lopen, te bukken, hoger te gaan staan of een stapje dichterbij te nemen om de kijker van jouw foto een uniek perspectief te bieden en ervoor te zorgen dat ze jouw beeld niet zomaar vergeten. Nog belangrijker: bedenk welk verhaal je wil vertellen met jouw foto en vraag jezelf af of je dat doel bereikt met het beeld dat je op dat moment in je lens hebt.”


vertrouwd met verontrustende foto’s

Wanneer je composities wil maken die uit balans zijn, doe dan eerst voldoende inspiratie op bij bijvoorbeeld exposities en kunstgaleries. Online is ook erg veel te vinden, zoals op de website van Tate Liverpool, waar meer informatie te vinden is over de expositie van Otto Dix die het Duitsland tussen de twee wereldoorlogen in pijnlijk realistisch in beeld brengt. De kunst van Dix zorgt voor een ongemakkelijk gevoel door de creatieve spanning. Kijkers zijn geschokt, maar voelen tegelijkertijd blijdschap. In een recensie noemt The Guardian het werk van Dix dubbelzinnig en complex en omschrijven ze de expositie als ‘cynisch’ en ‘bewust obsceen’. Dit alles met een positieve ondertoon. Morgan: “Zijn werk doet ons afvragen wat de betekenis is van decadentie. Met de belachelijke, erotisch chaos die hij weergeeft, schetst hij juist duidelijk zijn geloof in sociale vooruitgang en vrijheid."

Op zoek naar meer voorbeelden van composities die bewust uit balans zijn? Adobe Stock stelde een speciale lijst samen. Meer informatie over Adobe Stock is hier te vinden.