Ontwerp om over na te denken

31-05-2017 (16:29) - Creatie

Op woensdag 7 juni opent Jeroen Tas, hoofd Innovatie & Strategie bij Philips, op de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft de tentoonstelling Exceed!’17. Tijdens Exceed!´17 zijn 25 van de meest opvallende, excellerende ontwerpprojecten van studenten, promovendi en onderzoekers van de faculteit IO van de afgelopen twee jaar te zien. De projecten zijn uiteenlopend maar hebben ten minste één ding gemeen: ze zetten aan het denken. 


´Ren voor je leven´

Denk bijvoorbeeld eens na over het project van IO-promovendus Steven Fokkinga. Hij stelt dat ontwerpers er ten onrechte vanuit gaan dat positieve emoties altijd gewenst zijn en negatieve emoties altijd ongewenst. Maar negatieve emoties – denk aan angst of droefheid – kunnen eveneens een rijke, waardevolle mentale beleving oproepen. In de kunsten is hier altijd volop aandacht voor geweest, maar tot op heden niet in de ontwerptheorie, stelt Fokkinga. Hij ontwierp daarom een apparaatje - 'Ren voor je leven' – dat doelbewust angstgevoelens creëert om hardlopers sneller en vaker te laten hardlopen. Door middel van visuele, auditieve en tactiele feedback krijgt de hardloper de indruk dat hij door iets achterna wordt gezeten. Of het werkt en wat de sporters ervan vinden is te ontdekken op de tentoonstelling. 

TomTom Orbit
Of neem TomTom Orbit, het afstudeerproject van IO-student Michiel Kersteman. TomTom Orbit is bedoeld om mee te spelen, overgooien bijvoorbeeld. Het object zit vol sensors die meten hoe hoog, snel en vaak ermee is gegooid. TomTom Orbit combineert zo technologie met actief buiten spelen. Samen met spectaculaire geluidseffecten maakt TomTom Orbit (buiten)spelen leuk, uitdagend en dus gezond. 


Exceed! ’17 opmaat naar vijftigjarig jubileum van de faculteit IO in 2019
Exceed! ’17 is van 7 tot 22 juni gratis te bezoeken in de hal van de faculteit Industrieel Ontwerpen
Landbergstraat 15
2628 CE Delft