Perspekt aan de slag voor openluchtmuseum Veenpark

Perspekt aan de slag voor openluchtmuseum Veenpark

12-03-2021 (18:29) - Creatie

Onder aanvoering van Perspekt Studio’s ondergaat het Veenpark in Barger-Compascuum de komende jaren een flinke vernieuwingsslag, om het veenverhaal dat Drenthe zo gevormd heeft, op een eigentijdse manier te vertellen.
 
Het Veenpark trekt nu tot 50.000 bezoekers per jaar en maakt daarbij geen gebruik van subsidies. Dit blijkt niet langer haalbaar. In opdracht van Veenpark ontwikkelde Perspekt Studio’s daarom een Masterplan waarin heldere keuzes worden gemaakt: de belangrijkste vernieuwing is dat het park kleiner, maar rijker ingericht wordt vanuit één duidelijke tijdsperiode. De bedoeling is dat het als volwaardig museum groeit naar toeristische trekpleister met circa 75.000 bezoekers per jaar.
 

Drents perspectief

Het vernieuwde Veenpark stelt zich tot doel dat men Drenthe, haar bewoners en het landschap beter leert kennen en begrijpen. Het verhaal van het veen leert je na te denken over en te kijken naar cultuur, erfgoed, historie en natuur in Drenthe, in verhouding tot Nederland, de wereld en jezelf.
Marièlle Beek: “Vanuit meerdere perspectieven vertellen we vertellen het veenverhaal en daarbij schuwen we de minder mooie kanten van de geschiedenis niet. Zo dragen we zorg voor behoud van materieel en immaterieel erfgoed.“

Provincie en gemeente steunen plan

Het Veenpark en Perspekt Studio’s starten in mei met de uitvoering van het Masterplan. Het streven is dat de eerste veranderingen gereed zijn voor de start van het toeristische seizoen 2022. Daarnaast is het de ambitie om eind 2024 doorgegroeid te zijn tot museum van provinciaal belang. De Provincie Drenthe en de gemeente Emmen investeren gezamenlijk eenmalig één miljoen euro en dragen de komende jaren jaarlijks 110.000 euro bij aan de ontwikkeling van het park.