Polestar start wereldwijde design contest 2021

07-06-2021 (11:07) - Creatie

Polestar, het Zweedse elektrische performance automerk onder leiding van ontwerper Thomas Ingenlath, start vandaag met de nieuwe editie van de Design Contest. Polestar nodigt voor deze editie zowel professionele ontwerpers als studenten uit om een visie op toekomstige mobiliteit te creëren met als thema 'progressie'.
 
De deelnemers kunnen hun ontwerp indienen in de vorm van schetsen of digitale afbeeldingen. De ontwerpen dienen nieuwe manieren van denken te laten zien die positieve veranderingen in de samenleving kunnen stimuleren en oplossingen bieden om de klimaatcrisis tegen te gaan op een ‘progressieve’ manier.
“In een tijdperk vol ontwrichtende technologieën, veranderende levensstijlen en een snelgroeiende bezorgdheid over klimaatverandering, kan design de drijvende kracht zijn voor positieve verandering. Onze Design Contest is een geweldig platform voor de design community om vooruitstrevende mobiliteitsideeën van de toekomst te visualiseren”, zegt Maximilian Missoni, Head of Design bij Polestar.
 
De editie van 2020 trok meer dan 600 deelnemers van over de hele wereld. De inzendingen omvatten een scala aan geavanceerde concepten, van prothetische springplankbladen om mee te kunnen lopen tot een luxe jacht met hetzelfde minimalistische design als van een Polestar. Een van de winnende ontwerpen was een luchtschip dat de designfilosofie van Polestar combineerde met luchtvaarttoepassingen van de 21e eeuw. De ontwerpen hoefden geen auto’s te zijn, maar moesten wel een echte Polestar-uitstraling hebben.
 
Een belangrijk onderdeel van de wereldwijde Polestar Design Contest is de coaching en ondersteuning voor de deelnemers. De inzendingen op de shortlist krijgen begeleiding en feedback van onder meer Head of Design Maximilian Missoni, Polestar-ontwerpers en seniors van de afdeling duurzaamheid.
 
De winnaars wordenovergevlogen naar Polestar in Chengdu of het Polestar-hoofdkwartier in Göteborg in Zweden, om er de Polestar Design Exhibition bij te wonen en zowel het merk als de auto's van dichtbij te bekijken. Van de winnende ontwerpen worden 1:5 schaalmodellen gemaakt die vervolgens in de Spaces over de hele wereld worden tentoongesteld. De schaalmodellen trokken vorig jaar ook de aandacht van Demna Gvasalia, Creative Director bij Balenciaga, die de ontwerpen vervolgens heeft geïntegreerd in de virtuele AW-show van het modemerk in 2020. Om de winnaars te helpen bij hun verdere ontwikkeling als ontwerpers, ontvangen ze ook een computer en een tablet.
 
"Design staat bij Polestar centraal en heeft als doel om de overgang naar duurzame mobiliteit te versnellen", zegt Juan Pablo Bernal, Senior Interior Design Manager bij Polestar, en curator van polestardesigncommunity op Instagram. “Het 'progressieve' thema biedt ontwerpers over de hele wereld een unieke basis om hun creativiteit te uiten."