Rembrandt en Vermeer 'on tour' door Noord-Holland

10-06-2021 (14:48) - Creatie

Door de coronacrisis hebben veel kwetsbare ouderen minder activiteiten en bezoek. Daarom brengt de Museum Plus Bus kunst uit musea naar deze ouderen toe. Een collectie van replica’s van topstukken uit Nederlandse musea gaat ‘on tour’ langs ruim vijftig verzorgingstehuizen in Nederland. Nieuwe aanwinst van deze bijzondere rondreizende collectie zijn ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer en ‘Titus aan de lezenaar’ van Rembrandt van Rijn. Tussen 31 mei en 9 augustus bezoekt de Museum Plus Bus ouderen in Bergen, Heerhugowaard, Obdam, Beverwijk, Hoorn, Zuid-Scharwoude, Castricum en Heemskerk.

Stichting Museum Plus Bus is een samenwerkingsproject van veertien Nederlandse musea. "Vóór de pandemie brachten wij voornamelijk groepen ouderen naar musea die daar niet kwamen door hun lichamelijke conditie, geïsoleerde leefomgeving of financiële situatie. Door de pandemie hebben we ons concept omgedraaid en brengen we het museum naar de ouderen." aldus Hendrikje Crebolder, voorzitter van de stichting.


Zomer-expositie op locatie

In de komende zomermaanden zal de Museum Plus Bus ruim 18 tehuizen bezoeken zoals in Heerhugowaard, Obdam, Beverwijk, Hoorn, Zuid-Scharwoude, Castricum, Heemskerk, Bloemendaal en Haarlem. Elke keer komen er vier nieuwe topstukken per locatie. Een museumdocent vertelt de bewoners de bijzondere verhalen achter de werken. De deelnemers ontvangen ook een magazine met aanvullende informatie over de getoonde kunst.

De werken zijn toegevoegd aan de rondreizende collectie, omdat deze musea momenteel niet bezocht kunnen worden door groepen kwetsbare ouderen. Zo wordt het Museum Boijmans Van Beuningen momenteel gerenoveerd en het Mauritshuis wil ook graag de collectie toegankelijk maken voor deze groep kwetsbare senioren.