Robot van EYE linkt socialmedia aan oude filmbeelden

18-05-2018 (17:23) - Creatie

Eye Filmmuseum en Stichting Modern Times presenteren de Jan Bot. Deze bot brengt filmerfgoed naar het tijdperk van het algoritme. Een computerprogramma dat dag en nacht experimentele films in elkaar sleutelt waarin vroeg twintigste-eeuws beeldmateriaal wordt gekoppeld aan actuele thema’s op sociale media.


Jan Bot is een computerprogramma dat ontworpen is om korte experimentele films te maken op basis van twee twee soorten beelden. Enerzijds het oude beeldmateriaal in de collectie van Eye en daarnaast actuele thema’s op sociale media. Gemiddeld streamt Jan Bot nu tien films van dertig seconden per dag op de eigen website, waar nu al meer dan zevenduizend items op staan. Jan Bot selecteert elke dag een filmpje die hij op zijn Facebook en Instagramprofiel post. 

 

dracula en stephen hawking

Wat Jan Bot bijvoorbeeld doet is beelden een van een film met een acteur die lijkt op Dracula koppelen aan het nieuwsbericht dat Stephen Hawking is overleden. Dat lijkt vergezocht, maar als je het ziet is het net alsof Dracula Stephen Hawking imiteert. Filmmaker Pablo Núñez Palma: “Er is altijd een verschil tussen hoe machines en mensen denken. De films van Jan Bot verkennen dat verschil op een visuele manier.


Elif Rongen
, filmconservator, Eye."Ik vind Jan Bot als filmmaker zowel naïef als complex: naïef in de zin dat sommige verwijzingen misschien wel al te letterlijk worden opgevat, zoals het opduikelen van beelden van de Rocky Mountains als naar ‘rockmuziek’ wordt gevraagd. Maar ook complex omdat Jan Bot in staat is beelden op verschillende niveaus, zowel inhoudelijk als stilistisch, op elkaar te betrekken. Zo worden clichés vermeden waar een mens ‘automatisch’ naar toe geleid zou worden.”