Rutger Hauer Award voor Paul Verhoeven

15-01-2020 (18:55) - Creatie

Zondagavond 19 januari wordt in het Eye Filminstituut Amsterdam, tijdens de jaarlijkse Shortcutz Awards, de eerste Rutger Hauer Award uitgereikt aan Paul Verhoeven. De award wordt uitgereikt door de partner van Rutger Hauer; Ineke Hauer- ten Cate. Beeldend kunstenaar Folkert de Jong ontwierp het beeld.

De Rutger Hauer Award gaat naar een persoon of instelling die een bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling en promotie van de korte film. Ook kan de Award gaan naar een persoon of organisatie die gezien wordt als inspiratiebron voor jonge filmmakers. Rutger Hauer heeft zich in die afgelopen jaren ingezet voor de begeleiding en ontwikkeling van jonge filmmakers. Of het nu ging om introducties op het gebied van acteren, regisseren of nieuwe media, Rutger was een stimulans voor menig ambitieuze filmmaker in spé.
 
Rutger Hauer was tot vlak voor zijn dood in juli 2019 een actief adviseur van Shortcutz Amsterdam.
Programmamaker René Mioch, zegt namens het Bestuur van Shortcutz: “Rutger was erg betrokken bij het werk van Shortcutz. Hij kwam regelmatig naar de Awards, keek mee naar nieuwe korte films en adviseerde bij het uitnodigen van gasten. Hij vierde met ons zijn 75-ste verjaardag. Wij missen hem en willen hem jaarlijks eren met deze naar hem vernoemde award”.

Dat de eerste Rutger Hauer Award naar Paul Verhoeven gaat kan geen verrassing zijn. De samenwerking tussen Rutger en Paul is belangrijk geweest voor de Nederlandse filmindustrie. Paul is zijn carrière begonnen met het regisseren van 5 korte films. Rutger Hauer brak door met zijn rol in het door Verhoeven geregisseerde Floris en daarna werkten ze samen aan Turks Fruit en Soldaat van Oranje. Zowel Hauer als Verhoeven braken vrij snel hierna door in de internationale filmwereld. Waar Paul Verhoeven Hauer na zijn overlijden zijn alter ego noemde, zei Rutger vorig jaar: “Als Paul Verhoeven ooit een carrière-award krijgt, wil ik hem graag uitreiken”.