Snap presenteert AR-lens in samenwerking met Damien Hirst

Snap presenteert AR-lens in samenwerking met Damien Hirst

04-05-2020 (16:16) - Creatie

Gebruikers van Snapchat kunnen nu zelf ‘spin art’ maken geïnspireerd op de schilderijen van Britse kunstenaar Damien Hirst. Snap ondersteunt met deze samenwerking ook Partners in Health, een organisatie die wereldwijd kwetsbare groepen ondersteunt tijdens de Covid-19.
 
In 1992 begon Hirst te experimenteren met ‘spin art’. Bij een tentoonstelling van een serie werken in Berlijn werden bezoekers uitgenodigd om hun eigen spin-schilderij te maken met een speciale machine. Een een boormachine zorgde voor het draaien van het canvas. Met deze actie wilde Hirst het maken van kunst democratiseren. Met de AR-lens is er geen boormachine meer nodig en kan iedere Snapchatter wereldwijd een spin-schilderij maken.
 
"Het is geweldig om met Snapchat samen te werken aan deze ‘mega spin art-lens’ en miljoenen mensen de mogelijkheid te geven om spin-schilderijen te maken met hun mobiele telefoon. Daarnaast ben ik blij dat deze samenwerking ook Partners in Health ondersteunt, een zeer vooruitstrevende organisatie die gemeenschappen in ontwikkelingslanden over de hele wereld helpt om te gaan met de verwoestende impact van Covid-19”, zegt Damien Hirst.
 
Oorspronkelijk zou de AR-lens onderdeel zijn van een samenwerking met een museum en gepresenteerd worden tijdens een tentoonstelling komende zomer. Nu iedereen zoveel mogelijk thuis moet blijven, zorgt Snap dat je ook vanuit je luie stoel schilderijen in de stijl van Hirst kunt maken.
 

Partners in Health

Door omhoog te swipen bij ‘more’ krijgen Snapchatters meer informatie over het werk van Damien Hirst en kunnen ze doneren aan Partners in Health. Al meer dan dertig jaar helpt Partners in Health met beperkte middelen bij het bestrijden van epidemieën: van cholera in Haïti tot ebola in West-Afrika. De organisatie werkt met zo’n 18.000 vooral lokale medewerkers in tien landen wereldwijd. Afgelopen jaar jaar verleende Partners in Health zorg aan circa 8 miljoen mensen.
 

Snap x Artists

De afgelopen twee jaar heeft Snap met verschillende kunstenaar samengewerkt. De technologie van Snap zorgt ervoor dat een nieuw publiek kennismaakt met het werk van bekende kunstenaars, terwijl gebruikers hun creativiteit de vrije loop kunnen laten gaan. Eerdere samenwerkingen waren: Sound Stories X Christian Marclay, Alex Israel X Snapchat en Harmony Korine X Spectacles.

Beschikbaarheid: de lens is vanaf 4 mei wereldwijd beschikbaar via de Lens Carrousel.