Standbeeld Cruijff Barcelona ontworpen door Nederlandse kunstenares

27-08-2019 (09:57) - Creatie

Het standbeeld van Johan Cruijff dat afgelopen maandag werd onthuld bij Camp Nou in Barcelona, is een productie van kunststudio Artihove uit Bergschenhoek. De sculptuur is ontworpen door Corry Ammerlaan-Van Niekerk van Artihove.
 
Het bronzen beeld is 2.55 meter hoog en staat op een granieten sokkel van 1.40 meter. De opdracht was om Cruijff uit te beelden in de tijd dat hij uitkwam voor de Spaanse topclub (1973-1978). Daarom kreeg Cruijff niet alleen het oude Barcelona-shirt aangemeten, ook zijn haarstijl is een ode aan de roerige jaren zeventig. 'Het wapperende haar van Cruijff was een modebeeld van die tijd en geeft tegelijkertijd mooi uiting aan zijn flamboyante persoonlijkheid', legt de kunstenares uit, die Cruijff zelf ook meerdere malen heeft ontmoet.

Trots

Jelle van Dijk, directeur van Artihove, zegt ‘ontzettend trots’ te zijn op het feit ‘dat we dit prestigieuze project hebben mogen doen’. Zijn bedrijf maakte eerder onder meer beelden van Pim Fortuyn, Coen Moulijn, het Elftal van de Eeuw, Kim Clijsters en Bep van Klaveren. 
 
Carole Thate, General Manager van World of Johan Cruyff, is zeer te spreken over het sculptuur. 'Er bestaan ongelooflijk veel herinneringen aan Johan Cruijff en met dit beeld is getracht om hem zo goed als mogelijk neer te zetten. Er is gekozen voor een voor Cruijff zeer bekende houding, wijzend en richting gevend, bekend van zijn tijd als speler, trainer maar later ook bij het neerzetten van zijn institute en foundation.'