STRP presenteert NL première Discrete Figures

01-04-2019 (09:00) - Creatie

STRP Festival 2019 haalt met Daito Manabe een grote naam naar Eindhoven. Samen met zijn team was hij medeverantwoordelijk voor de slotceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dinsdag 2 april presenteert STRP de Nederlandse première van Manabe’s nieuwste performance Discrete Figures. Deze spectaculaire augmented-reality performance is een multidisciplinaire samenwerking tussen dansers en drones, wiskundigen, mediakunstenaars, componisten en ingenieurs en is echt de eerste in zijn soort.
 

Discrete Figures verenigt dans en wiskunde in een dramatische verkenning van de relatie tussen het menselijk lichaam en computer gegenereerde beweging geboren uit wiskundige analyse. Als extra laag van complexiteit worden in de performance drones, kunstmatige intelligentie en machine learning gebruikt. Het gedachtegoed achter de performance gaat terug naar de Britse wiskundige en computerpionier Alan Turing. Hij probeerde zijn lichaam om te zetten naar een mechanische vorm. Turing zag zijn computers als niets anders dan lichamen, onherroepelijk verbonden met zijn eigen vlees en bloed.
 

Discrete Figures is onderdeel van STRP Festival 2019 (30 maart t/m 7 april) en het conference & dialogue programma New Scenarios for the future (3 en 4 april) in Klokgebouw, Eindhoven. STRP staat 10 dagen lang in het teken van alternatieve en creatieve toekomstscenario's. Het festival daagt uit om kritisch na te denken over wat komen gaat. Kunstenaars reflecteren op hoe we ons nu en in de toekomst verhouden tot ons eigen lichaam, tot elkaar en tot de natuur.
 

Discrete Figures is te zien op 2 en 3 april om 21:00 uur in het Klokgebouw in Eindhoven. Kaarten zijn er vanaf €15,- en beschikbaar via strp.nl.