Tentoonstelling 'De Afbreekeconomie' over consumptie

Tentoonstelling 'De Afbreekeconomie' over consumptie

08-04-2021 (11:32) - Creatie

Boijmans lanceert 'De afbreekeconomie', een antwoord op de vervuiling van de fossiele economie. Deze online tentoonstelling stelt een kanteling in het economisch denken voor; geen groei maar balans in de natuur.

De tentoonstelling 'De afbreekeconomie' is virtueel te bezoeken. Op uitnodiging van Museum Boijmans Van Beuningen tonen Studio Klarenbeek & Dros en het kunstenaarscollectief Atelier Van Lieshout een beeld van een alternatieve productieketen. De één is realistisch, de ander schurend. Daarnaast hebben de ontwerpers Koehorst in ’t Veld een grafische installatie gemaakt die de groei van de fossiele en de bio-based economie toont in de afgelopen decennia. Het resultaat is een tentoonstelling waar bezinning, innovatief makerschap en brute kracht samenkomen. In 2017 gaf een vijftigtal ontwerpers en kunstenaars in Boijmans al een oplossing voor de weeffouten in ons leefsysteem in de tentoonstelling 'Change the System'. Met 'De afbreekeconomie' graaft Boijmans verder in de almaar urgenter wordende zoektocht naar alternatieve oplossingen.  
 
Verbeelding
Annemartine van Kesteren, conservator design: "Om te veranderen is verbeelding een krachtig instrument. Pas als je ziet, voelt of ruikt wat er anders kan, gaan we erin geloven. In de discussie die hieruit voortkomt, kun je een radicaal standpunt innemen en alles op dezelfde brandstapel gooien, of een meer pragmatische houding aannemen waarbij je zoekt naar een nieuwe balans met de natuur. Maar de noodzaak om anders te leven is urgenter dan ooit tevoren. Deze tentoonstelling biedt een alternatief voor de economie als onverbiddelijke productiemachine."