Van weiland tot woonwijk

02-11-2016 (17:54) - Creatie

Op 30 oktober verscheen het fotoboek Metamorfose Leidsche Rijn Utrecht. Daarin is het ontstaan van de Utrechtse Vinex-wijk – een proces van twintig jaar – vastgelegd in unieke foto’s.


metamorfose
Fotograaf Gerry Hurkmans begon in mei 1996 een project met een bijzonder stukje Utrecht als thema: de ontwikkeling van de toekomstige wijk Leidsche Rijn. Het ontstaan van de Vinex-wijk werd door hem twintig jaar lang gefotografeerd. Het resultaat van al dat werk is nu vastgelegd in een bijzonder boek van 270 pagina's dik: Metamorfose Leidsche Rijn Utrecht. Daarin staan vijfhonderd prachtige foto’s die laten zien hoe een agrarisch gebied langzaam is veranderd in een unieke woonwijk. 


Cessna
Het boek brengt twintig jaar Leidsche Rijn in beeld en beslaat de periode van het prille begin, van juli 1996, tot juli 2016. Het ontstaan van dit nieuwe stuk Utrecht is door Gerry Hurkmans gefotografeerd vanuit een hoogwerker op twintig meter hoogte en vastgelegd vanuit 63 vaste geografische locaties naar alle vier de windrichtingen. Daarnaast zijn er luchtfotografiebeelden, die jaarlijks vanuit een Cessna werden gemaakt, toegevoegd en is er aanvullende fotografie uit de wijk. Het resultaat van twee decennia consequent fotograferen is een unieke serie gedetailleerde fotografische sequenties, die op verbluffende wijze in beeld brengen hoe de transformatie van een landschap zich stap voor stap voltrekt, en hoe ingrijpend de metamorfose van weiland tot woonwijk is. 


ervaringen
Het boek bevat tekstuele bijdragen van onder anderen oud-premier Wim Kok, burgemeester van Utrecht Jan van Zanen, oud-wethouder Ruimtelijke Ordening Annemiek Rijckenberg, stedenbouwkundige Riek Bakker, hoogleraar Rients Dijkstra, stedenbouwkundige Peter Kuenzli, dichter Willem van Toorn, hoofdredacteur Aart Aarsbergen (Nederlandse editie van National Geographic) en diverse Utrechtse prominenten. Ook zijn er reportages met prinses Beatrix en koning Willem-Alexander en citaten en ervaringen van inwoners in het boek opgenomen. De foto’s zijn voorzien van geschiedkundige feiten, wetenswaardigheden en toelichtingen.
 

Op zondag 30 oktober 2016 is het eerste exemplaar van het boek uitgereikt aan burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen. Hierna is de expositie die aan het boek is gekoppeld geopend in Castellum Hoge Woerd, Utrecht (Leidsche Rijn) en is het boek te koop voor het publiek.
De uitgave werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht, de provincie Utrecht, Bureau NegenTien, Sweco, BPD ( voorheen Bouwfonds) en van Wijk Nieuwegein. De expositie werd mede mogelijk gemaakt door Faber Vlaggen.


Metamorfose Leidsche Rijn
ISBN    978-90-825910-0-2
€49,50

www.metamorfosen.com