Verzamelaarster Kröller-Müller en van Gogh in nieuwe film

12-06-2018 (14:00) - Creatie

Op 8 juli gaat de film 'Van Gogh, Of wheat fields and clouded skies' feestelijk in première in het Kröller-Müller Museum. De film geeft een kijk op Vincent van Gogh door de ogen van groot verzamelaarster Helene Kröller-Müller (1869-1939). Zij kocht tussen 1908 en 1929 bijna negentig schilderijen en ruim honderdtachtig tekeningen van Van Gogh.


De film vertelt het verhaal over Helene Kröller-Müller, en de brieven die zij schreef in combinatie met de brieven van van Gogh lopen als een rode draad door de hele film. De film vertelt niet alleen over Van Goghs kunst en maar ook over het belang van de tekeningen als deel van zijn oeuvre. 

 

op locatie

Voor de film zijn opnames gemaakt op Van Goghlocaties, in Het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Kröller-Müller Museum, maar ook op plekken die Helene Kröller- Müller inspireerden, zoals Milaan en Florence. Aan het woord komen onder anderen Van Gogh experts Leo Jansen en Sjraar van Heugten, Eva Rovers (biograaf van Helene Kröller-Müller) en directeur Lisette Pelsers.

 

aanleiding

Deze nieuwe film over Vincent van Gogh, van regisseur Giovanni Piscaglia, is gemaakt naar aanleiding van de succesvolle tentoonstelling Trail Grano e il Cielo in de Basilica Palladiana in Vicenza. Hier toonde het Kröller-Müller Museum 40 schilderijen en 85 tekeningen uit zijn rijke Van Goghcollectie.

 

AIC: Van Gogh Trailer NL from ABC Film Distribution on Vimeo.