VICE+ en Het Mauritshuis presenteren Maurits Talks

VICE+ en Het Mauritshuis presenteren Maurits Talks

24-11-2020 (11:47) - Creatie

VICE+ en museum het Mauritshuis brengen in ‘Maurits Talks’ jonge beeldmakers samen om met elkaar in gesprek te gaan over de representatie van POC (people of color) binnen visuele cultuur. Het gesprek is verwerkt tot een video die te zien is op de verschillende kanalen van VICE.com en het Mauritshuis.
 
Wereldwijd staan mensen op verschillende manieren op tegen institutioneel racisme. Ook culturele instellingen worden hierbij kritisch bekeken. Veel kunstwerken uit de 17e eeuw geven meestal een eenzijdig en wit, beeld van de geschiedenis uit die periode. Ook binnen hedendaagse kunst en media wordt het gebrek aan diversiteit en representatie van POC steeds vaker benoemd.
 
VICE+ en kunstmuseum het Mauritshuis faciliteren daarom ‘Maurits Talks’; een paneldiscussie, gehost door journalist Bo Hanna, tussen jonge beeldmakers, waaronder art director Sasu Aghafua en visual artist Naomi He-Ji, waarin zij bespreken hoe kunst van vroeger zich verhoudt, of zou moeten verhouden, tot de huidige tijdgeest. Zo reflecteert regisseur Robin Ramos bijvoorbeeld op de manier waarop de verhalen achter de kunstwerken worden gepresenteerd: “Als we spreken over ‘wat is schoonheid?’. Dat is dan waarschijnlijk een edel persoon met een slaaf aan de linkerkant. Dan vraag ik me af; waarom vertellen we dit verhaal nog steeds op deze manier en niet met meer context en waar die tot slaaf gemaakte persoon vandaan komt?”.
 

drie thema's

In het panel worden drie thema’s behandeld: heden, verleden en toekomst waarbij wordt gereflecteerd op de 17e-eeuwse schilderijen uit het museum en diversiteit in de visuele cultuur van nu. Ten slotte spreken de panelleden hun hoop en verwachtingen uit over representatie en diversiteit binnen de visuele cultuur van de toekomst. De paneldiscussie is opgenomen in het Mauritshuis en mede mogelijk gemaakt door Nationale-Nederlanden.
 
Martine Gosselink, directeur van het Mauritshuis: “Als museum weten wij als geen ander hoe belangrijk het is om naast het vastleggen van het verleden, ook te reflecteren op het verleden. Onze collectie 17de en 18de eeuwse schilderkunst biedt veel aanknopingspunten om over te praten en te debatteren. Veel meer dan je op het eerste gezicht zou denken. Maar wordt dat ook gezien? Voelen deze jonge beeldmakers zich gerepresenteerd door ons? Wij nodigen hen uit om naar onze collectie te kijken. Met VICE hebben wij een goede partner gevonden om de eerste Maurits Talks te organiseren"
 
Jasper Vierboom, Creative Director bij VICE+: “Wij geloven bij VICE dat de wereld vol zit met frisse, jonge ideeën die het waard zijn om voor te strijden. Ons publiek is hier volop mee bezig en wij vinden het belangrijk om hen hierbij te helpen door hen te verlichten, entertainen en empoweren. Door dit panel samen te stellen en met hen kritisch naar representatie in beeld en media van toen en nu te kijken willen wij ons publiek ertoe aanzetten dit belangrijke gesprek samen met ons voort te zetten.”  
 
Bekijk de video hier.