Vodafone en DDB & Tribal maken stotterapp

20-04-2017 (15:15) - Creatie

Vodafone heeft samen met bureau DDB & Tribal Amsterdam, de Nederlandse Federatie Stotteren (NFS) en stotterambassadeur en zangeres Sanne Hans een app ontwikkeld, ‘Get The Flow’, die kinderen helpt om vloeiender te spreken door het gebruik van speciaal gemaakte rapoefeningen.

Ongeveer 5% van de Nederlandse kinderen stottert. Dat is één kind in elk klaslokaal. Vodafone wil deze kinderen een tool geven om contact met elkaar te kunnen maken en beter te kunnen communiceren. Het doel van de app is om op een toffe manier je spraak te trainen en het zelfvertrouwen van kinderen te boosten, want rap ondersteunt de vloeiendheid van spraak. Rap geeft sturing, een ritme, een flow, en vergroot  de woordenschat, wat kinderen die stotteren echt helpt. Tegelijkertijd brengt de app kinderen met elkaar in contact, doordat ze kunnen rappen met elkaar. Dat vermindert het gevoel dat ze de enigen zijn die stotteren.

rapteksten
Bekende rappers als Broederliefde, Sevn Alias, Kevin, Soufiane Eddyani en Jairzinho hebben bijgedragen aan de app. Er zijn speciale rapteksten geschreven die gebruikmaken van tong twisters, klinkers, medeklinkers en alliteraties die moeilijk uit te spreken zijn voor kinderen die stotteren.

cool oefenmateriaal
“Wij zijn heel blij met dit initiatief. Juist voor deze kids, waarbij zelfvertrouwen een belangrijk issue is, is er weinig cool oefenmateriaal,” aldus Anja van der Vlist van NFS. “Rappen brengt je in de speech flow en daardoor wordt praten makkelijker. Daarnaast is ritme ook een belangrijk element dat de vloeiendheid kan bevorderen. We hopen dat kinderen met deze app makkelijker leren spreken. Het is een leuke en speelse manier om je spreekvaardigheid te oefenen.” 

voorbeeld
Om goed te laten zien wat rappen kan betekenen voor kinderen die stotteren, heeft Vodafone een korte film gemaakt over Mitchell, een twaalfjarige jongen uit Volendam die als eerste de app gaat gebruiken en een voorbeeld is voor alle andere stotterende kinderen.  

De app en de online video zijn ontwikkeld in partnerschap met DDB & Tribal Worldwide.

‘Get The Flow’ is beschikbaar voor Android en is gratis te downloaden op: www.gettheflow.net

De video wordt geladen, een moment...duurt het te lang, refresh dan even.