Werk van Jimmy Nelson te zien bij Rademakers Gallery

15-04-2016 (11:08) - Creatie

De Amsterdamse Rademakers Gallery presenteert als eerste galerie in Nederland nog nooit eerder vertoonde beelden van fotograaf Jimmy Nelson. Nieuw werk en foto’s uit zijn omvangrijke archief. Ook zijn er portretten te zien van volkeren die hij fotografeerde voor zijn succesvolle project en boek 'Before They Pass Away'.  
 
Tijdens de solo-expositie 'Jimmy’s VIP', die loopt van 13 mei tot en met 19 juni worden foto’s gepresenteerd van 'Very Important People' voor Jimmy Nelson zelf. Met zijn fotografie wil hij zijn niet aflatende enthousiasme voor het leven overbrengen.  
 
Jimmy Nelson reisde jarenlang de wereld over om op de meest afgelegen plekken stammen te fotograferen in hun pure schoonheid en culturele uiterlijke verschijningen. Hij wil vastleggen wat dreigt te verdwijnen. Door de toenemende globalisering worden traditionele gebruiken, rituelen en klederdracht langzaam naar de achtergrond verdrongen. 
 
De fotograaf wil niet alleen een visueel naslagwerk achterlaten voor toekomstige generaties, maar ook de mensen die hij gefotografeerd heeft zich laten realiseren hoe belangrijk hun cultuur is. Daarvoor reisde hij terug naar diverse stammen om het boek 'Before They Pass Away' ook aan hen te laten zien. Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 120.000 exemplaren verkocht.
 
Jimmy Nelson fotografeert al bijna dertig  jaar. Zijn eerste visuele dagboek over het toen nog gesloten Tibet trok internationaal de aandacht. Vanaf 1991 reisde hij met zijn vrouw Ashkaine Hora Adema drie jaar door China. Zij publiceerden samen het boek 'Literary Portraits of China'. Sinds 1997 werkt Jimmy Nelson ook in opdracht en fotografeert hij unieke culturen met een traditionele vijftig jaar oude plaatcamera.