Winnaar H&M Design Awards bekend

01-12-2017 (10:54) - Creatie

 In Londen werd gisteren de winnaar bekendgemaakt van de H&M Design Award 2018. Stefan Cooke, die afstudeerde aan het Central Saint Martins, Verenigd Koninkrijk, werd geselecteerd uit acht internationale finalisten door een jury van mode-experts onder leiding van H&M’s creative advisor Ann-Sofie Johansson. Stefan zal tot € 50.000 in prijzengeld ontvangen.
 

De jury van mode-experts onder leiding van Ann-Sofie Johansson bracht tijd door met elk van de acht finalisten en bekeek hun collecties, waarna ze uiteindelijk Stefan selecteerde.
 

moeilijke beslissing

"Het was een moeilijke beslissing, maar iedereen in het jurypanel was het ermee eens dat de collectie van Stefan fris, innovatief en goed uitgevoerd is.  Bij het zien van de collectie word je meteen aangetrokken door de individuele stukken en nieuwsgierig gemaakt naar de werkprocessen. Hij is slim en erg gedreven, maar tegelijkertijd bescheiden. We zijn allemaal zo blij voor hem", zegt Ann-Sofie Johansson, creative advisor H&M.


innovatie

Innovatie is de belangrijkste reden voor de overwinning van Stefan Cooke. Innovatie in techniek, silhouet, materialen maar vooral ook verbeelding. De 25-jarige Stefan, afgestudeerd aan Central Saint Martins, werkte al voor modevisionairs zoals Walter van Beirendonck en John Galliano. Stefan onderzocht voor zijn winnende collectie de dagelijkse kledingkast van mannen en de ondergewaardeerde kledingstukken zoals een spijkerbroek, leren jas of cricket-trui. Hij heeft dit gedaan door ze op een vernieuwende, ongebruikelijke manier na te maken, bijvoorbeeld door ze op elastiek te drukken of draden van knitwear naar buiten te trekken en een soort van mesh te creëren. Deze vooruitstrevende ideeën hebben veel indruk gemaakt op de jury en de doorslag gegeven voor zijn winst.
 

overweldigend

"Het winnen van deze award voelt zo overweldigend. Met deze collectie wil ik laten zien wat mannen dragen, maar dan op een vernieuwende manier. Omdat ik een textielstudent ben, ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe manier om bepaalde dingen visueel over te brengen en zo ben ik op elastiek gekomen. Met elastiek zijn de mogelijkheden eindeloos", zegt Stefan Cooke.


jury

Dit jaar bestonden de juryleden uit Ann-Sofie Johansson, creative advisor H&M, Alex Fury, modejournalist, auteur en editor van AnOther magazine, Veronika Heilbrunner, stylist en oprichter van Hey Woman, Luke Day, editor bij GQ, fotograaf Michal Pudelka gerepresenteerd door Katy Barker, Sarah Richardson, stylist & consultant Maxim fashion Agents, Richard Quinn, ontwerper en winnaar van de  H&M Design Award 2017, Floriane de Saint Pierre, directeur van Floriane de Saint-Pierre et Associés en Margareta van den Bosch, creative advisor H&M.