Winnaar Street Art of the Year 2020

Winnaar Street Art of the Year 2020

21-12-2020 (16:28) - Creatie

De winnaars van de internationale wedstrijd Street Art of the Year 2020 zijn bekend. Uit 463 ingezonden muurschilderingen (murals) en interventies (interventions) van 170 kunstenaars uit 43 verschillende landen zijn de 6 finalisten gekozen. Alle kunstenaars winnen een expositie op de EuropArtFair in Amsterdam en Jacoba Niepoort die de eerste prijs ontving van de jury voor haar muurschildering ´Untitled´ krijgt bovendien een expositie van haar werk op Shapeshifters.
 
De tentoonstelling Shapeshifters is het stralende middelpunt van het veelzijdige project StreetCred, dat in september 2021 plaatsvindt. Tijdens StreetCred viert Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) het fenomeen straatcultuur met een langgerekt en volgepakt publieksprogramma. Shapeshifters neemt je mee in de wereld van de straatkunst en toont je de rauwe, grensverleggende schoonheid ervan. Het is een bijzondere coproductie tussen KAF en Galerie Vroom & Varossieau, een begrip in de kunstwereld op het gebied van straatkunst.
 

Winnaars

De jury waardeerde onderstaande werken het meest:
 
In de category Murals
1 Jacoba Niepoort– Untitled (Denemarken)
2 Francis Sling – 3 O´clock Romance (Curacao)
3 Dados Puntocero – Adri growing up (Spanje)
 
In the category Interventions
1 Demenz – Dynamism (Polen)
2 Chiara Dahlem – Preview (Luxemburg)
3 Aïda Gomez – Sometimes the grass is greener on the other side, because it´s fake. (Spanje)
 
De jury bestond dir jaar uit Eric Eludut, directeur bij Graffiti Art Magazine (FR), Bjorn van Poucke van The Crystal Ship in Oostende (BE), Raenys Martis, curator bij Heerlen Murals en Olivier Varrossieau, eigenaar van Vroom & Varrossieau gallery.
 
De ingezonden werken van de winnaars zijn te zien op www.streetartoftheyear.com/winners
 

Publiekswinnaars

Ook het publiek mocht haar stem uitbrengen. De meeste stemmen ontvingen:

In the category Murals
Pazzesco – El Professor de la Casa (Algerije)

In the category Interventions
Bona Berlin – The Face (Duitsland)


Doelstelling

Street Art of the Year 2020 was een nieuw project van Stichting Kunstweek. De stichting die haar effort steekt in de waardering en aandacht voor kunst in het algemeen, realiseerde zich begin 2020 dat deze jonge kunststroming nog te weinig de aandacht krijgt die het verdient. Vanwege corona kon de prijsuitreiking alleen online plaatsvinden.
 

Expositie

Werken op doek of foto´s van de winnende kunstwerken van de zes finalisten en de winnaars van de publieksprijzen van Street Art of the Year zijn te zien op een speciale Wall of Fame en te koop tijdens de EuropArtFair 2021 in de Gashouder, Westergas van 2 t/m 4 juli in Amsterdam (www.europartfair.com).
Uiteraard onder voorwaarde dat de corona maatregelen het toelaten.

Untitled van Jacoba Niepoort
fotocredits @eze_muller